Soort van paaseitjes

imageBij Pasen horen paasstollen, lammetjes (bij mij thuis zijn ze van boter) en natuurlijk paaseitjes. Gekookte kippeneitjes in alle kleuren van de regenboog, gebakken eitjes, gepocheerde eitjes, omeletjes of chocolade eieren. Als er maar eitjes op tafel staan. Maar waarom eigenlijk? Waarom is geen enkel paasontbijt compleet zonder eieren? Deze Soul Foodie ging uit op onderzoek. En dan komen er soms wat rotte eieren uit de kast….

imageVoor wie nog in de veronderstelling leeft dat Pasen is ontstaan om de wederopstanding van Jezus Christus na zijn brute kruisiging te vieren, ben ik bang dat ik degene ben die komt vertellen dat Sinterklaas eigenlijk de buurman is. Nee, aan de basis van Pasen ligt, net zoals bij de meeste andere Christelijke feestdagen, Heidense rituelen. Het woord Pasen, Easter in het Engels, is waarschijnlijk afkomstig van het woord Eostre, de Saksische moeder God. Deze naam op haar beurt is weer afkomstig van het woord Eastre, een oud woord voor lente. De Noorse variant van Eostre was de Godin Ostara, die als symbolen een ei en een haas droeg. Deze beide symbolen staan voor vruchtbaarheid. Wat wij nu als Pasen kennen is dus ooit ontstaan ter verering van de Godinnen der Vruchtbaarheid en de lente. Nou, dát is wel een feestje waar ik mij aan wil verbinden!

imageToen het Christendom meer voet aan de grond kreeg vermengde ze Heidense gebruiken met Christelijke dogma om hun nieuwe (gedwongen) onderdanen niet al te zeer van streek te maken. Pasen werd toen ook het feest om het einde van een lange periode van vasten, waarin geen vlees of eieren mochten worden gegeten, te vieren. En hoe doe je dat beter dan eieren in bomen te hangen, te bakken, grillen, stomen, stoven en pocheren. I’m in.

imageMaar onze Middeleeuwse Christelijke voorgangers hadden kennelijk nog volop humor. Zeker diegenen met een vette beurs. Om hun verwende tafelgasten tijdens de vastentijd te vermaken en om de tuin te leiden droegen ze hun chefs op om de meest ingenieuze nepeieren van van alles en nog wat te fabriceren. Eieren van vermalen vis, aardappelpuree of marsepein. Je kon het zo gek niet bedenken of ze maakten er eieren van. Zo ontstonden ook de chocolade eieren die heden ten dagen niet mogen ontbreken op onze Paastafels.

imageIk liet mij voor mijn Paasfeestie zowel door de Christenen als Heidenen die ons voorgingen inspireren en maakte mijn eigen Ayurvedische nepeitjes boordevol vruchtbaarheidsverhogende ingrediënten zoals noten, honing, kokos en saffraan. In vrolijke lentekleuren, maar dan wel van volledig natuurlijke kleurstoffen. De gele eitjes zijn perfect voor Vata door de cashewnoten en honing die kracht en zoetheid geven. De groene eitjes zijn perfecte Pitta snoepjes door de verkoelende kokos, wrange groene theepoeder en een beetje rustgevend rozenwater. Op een vruchtbare lente, lieve Soul Foodies!

Mango en cashewnoten paaseitjes

Gebaseerd op een recept van http://www.mynewroots.org

Voor ongeveer 16 mini-eitjes

 • 90 gram geblancheerde cashewnoten
 • 90 gram gedroogde ongezoete mango
 • 55 gram kokosrasp, plus wat extra ter garnering
 • 1 flinke eetlepel honing
 • 1/4 theelepel vanillepoeder
 • snufje himalayazout
 • snufje kurkuma
 • klein plukje saffraan geweekt in 1 theelepeltje water
 • 1 theelepel limoensap (of meer naar smaak)

Week de cashewnoten 4 uur in een kommetje water. Giet af. Week de mango 20 minuutjes in een kommetje water. Giet af en snij grof. Doe alle ingrediënten (de saffraan inclusief weekvocht) in een kleine keukenmachine en maal in 2 tot 3 minuten heel goed fijn. Schep flinke volle theelepels hiervan en rol dit mengsel in je handpalmen tot balletjes. Rol deze door de extra kokosrasp. Je kunt de balletjes een week goed afgesloten in de koelkast bewaren.

Matcha groene thee en rozenwater paaseitjes

Gebaseerd op een recept van http://www.frankiesfeast.com

Voor ongeveer 16 mini-eitjes

 • 120 gram ontpitte grofgehakte dadels
 • 165 gram geblancheerde amandelen (of zonnebloempitten als je niet tegen noten kunt)
 • 1 flinke eetlepel kokosboter, zonnebloempitten- of amandelpasta
 • 1 flinke eetlepel gestolde kokosolie
 • 1,5 theelepel matchapoeder (te koop bij Japanse winkel of toko)
 • snufje himalayazout
 • 1/4 theelepel fijngemalen kardemompoeder
 • 1 theelepel rozenwater

Matchakokosrasp

 • 1,5 theelepel matchapoeder
 • 20 gram kokosrasp

Week de dadels 20 minuutjes in een kommetje water. Giet af. Doe alle ingrediënten in een kleine keukenmachine en maal in 3 tot 4 minuten heel goed fijn. Als het mengsel nog te rul is en niet goed aan elkaar blijft plakken kun je nog een klein beetje kokosboter, zonnebloempitten- of amandelpasta toevoegen. Of een klein scheutje extra rozenwater. Let op dat de rozengeur niet gaat overheersen, anders worden de balletjes te zepig. Schep flinke volle theelepels van het mengsel en rol in je handpalmen tot balletjes.

Maak de matchakokosrasp door de matchapoeder en kokosrasp kort maar krachtig in een keukenmachine te blenderen. Je krijgt nu volledig groen uitziend kokosrasp. Rol je balletjes door de matchakokosrasp. Je kunt de balletjes een week goed afgesloten in de koelkast bewaren.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s