Pommes Anna Ayurveda stylie 

imageGefopt! Jullie dachten even dat het al lente was niet waar? Had je jouw wintergarderobe al naar zolder getild? En het zomerdekbed te voorschijn getoverd? Je teennageltjes al lichtroze gelakt om ze voor te bereiden op het zomerse teenslipperfestijn dat eraan zit te komen? Ha!  Stop ze maar terug in hun doos die teenslippertjes want Moeder Natuur neemt ons nog even in de maling. De afgelopen dagen is het lenteweer ver te zoeken.

imageMaar maak je geen zorgen, Soul Foodie mama weet raad. Ik produceerde een heerlijke warme aardappelovenschotel die, door de garnering van citroenrasp, toch een soort van lichte lentevibe geeft. Een mooi bijgerecht voor bij de Paaslunch, bijvoorbeeld geserveerd met roergebakken spinazie met kikkererwten en jumborozijnen. En lekker gebakken ricotta met geplet korianderzaad en knoflook uit de oven. Traditioneel worden deze aardappeltjes met een overdosis boter en, soms ook geraspte kaas, gemaakt. Maar ik maakte het gerecht lichter en meer Ayurveda proof door ghee te gebruiken, de kaas helemaal weg te laten en flink geraspte gember erdoor te raspen. Het geheim om het lekker knapperig te krijgen is om de aardappelschijfjes zo dun mogelijk te snijden. Dat doe ik op mijn trouwe handmandoline die op elke buitenlandse trip in mijn koffer meegaat. Ik kan niet meer zonder!

imageIk heb deze aardappeltjes speciaal met Vata in gedachte gemaakt, aangezien dit koude en winderige weer ze behoorlijk van streek kan maken. Ze hebben met dit wisselvallig weer extra aarding en geborgenheid nodig en Pommes Anna zijn daar een perfect gerecht voor. Het gerecht is Frans van origine (ik zit nog steeds een beetje in mijn Parijse voorjaarsmood uit mijn laatste blog) en kennelijk vernoemd naar een beroemde Franse actrice uit de periode van Napoleon III.

imageVata’s zijn over het algemeen dol op aardappelen (zeker Nederlandse Vata’s) in alle vormen en soorten. Alleen wordt in Ayurveda afgeraden om ze te vaak te eten omdat je er goed winderig van kunt worden. Een kwaaltje waar Vata’s van nature al last van kunnen hebben. Door ze met ghee en veel gember te combineren stimuleer je je agni, of  spijsverteringsvuur, waardoor ze wat makkelijker verteerbaar worden voor Vata. Een goede toevoeging zou ook wat geroosterde venkelzaadjes kunnen zijn omdat die winderigheid extra tegen gaan.

Dit gerecht is geschikt voor Vata en Pitta. Kapha’s kunnen het beter overslaan of bij hoge uitzondering, zoals met Pasen, van genieten.

imagePommes Anna

Voor 2 tot 3 personen als bijgerecht

  • 300 gram vastkokende aardappelen, geschild en in hele dunne plakjes gesneden
  • 2 eetlepels gesmolten ghee
  • 1 flinke eetlepel fijngehakte tijm
  • 1 theelepel himalayazout
  • 1 flinke eetlepel fijngehakte verse gember
  • zwarte peper naar smaak
  • 3 eetlepels haver- of cashewroom (optioneel, te koop in de natuurwinkel)
  • citroenrasp van 1/4 citroen ter garnering
  • 1 ronde ovenschotel van +/- 18 cm in doorsnee

Verwarm je oven voor op 200 graden C. Bestrijk je ovenschotel met een beetje ghee. Leg daar in 1 laag wat aardappelschijfjes in tot de bodem bedekt is. Bestrooi met een beetje tijm, zout, verse gember en zwarte peper. Bedruppel met een beetje ghee. Leg dan nog een laag aardappels hierover heen en herhaal het bestrooien met tijm, zout, gember, zwarte peper en ghee. Ga door tot alle aardappelplakjes op zijn. Druk tussendoor steeds met een spatel de aardappelschijfjes goed aan. Giet op het laatst de haver- of cashewroom over de schotel en strooi een klein beetje citroenrasp er over heen.

Bedek met aluminiumfolie en bak 20 minuten in het midden van de oven. Verwijder dan het folie en bak nog 15 tot 20 minuten tot de bovenkant knapperig is en de aardappelen in het midden van de schotel goed gaar zijn. Je kunt dit testen door met de punt van een scherp groentemesje in het midden van de aardappelen te prikken. Als het mesje er makkelijk tot aan de bodem doorheen snijdt is je schotel klaar. Let de laatste 10 minuten goed op dat de schijfjes aardappel niet verbranden van boven. Draai zo nodig je oven de laatste 5 minuten wat lager of dek de schotel weer met folie af om verbranding te voorkomen.

Haal uit oven en serveer in de vorm of laat 5 minuten afkoelen alvorens de bodem voorzichtig met een spatel los te wrikken en de Pommes Anna op een bord om te keren.  Garneer met wat extra rasp van de citroen en verse tijm.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s