“Oh la la” asperges

imageHet voorjaar doet me om de één of andere reden altijd aan Parijs denken. Misschien omdat het lente was toen ik er vele jaren geleden voor het eerst kwam met mijn toenmalige “love of my life”. Lentebloesem in poederachtige pastelkleuren, fris groen in de keurig onderhouden parken en het prachtig zachte zonlicht dat zoveel artiesten inspireerde. Alles in de natuur even verfijnd als de de charmante Franse madamoiselles die vol luchtig zelfvertrouwen op hun ballerina’s de Franse hoofdstad sieren. Toen ik bij mijn bloemist een bosje zalmroze Franse tulpen zag staan nam ik ze dus direct mee naar huis en bedacht onderweg een Parijs-waardige lentelunch.

imageDit gerecht was even plezierig om te maken, fotografen als opeten. Wat een snoepje! Het herinnerde me op alle mogelijke manieren aan de reden waarom ik überhaupt ooit heb gekozen voor een leven als wellness chef. Alles wat ik ooit, en nog steeds, hoopte te bereiken met mijn eten was om schoonheid te delen met mijn gasten. We hebben het bij eten meestal over de smaak en natuurlijk vind ook ik dat heel belangrijk. Maar ik heb altijd eerst met mijn ogen en daarna pas met mijn tong gegeten.

imageDeze lenteschotel van geblancheerde asperges, glinsterende zwarte beluga linzen, geroosterde zonnebloempitjes en dieprode granaatappelpitjes was zo vreselijk fotogeniek dat ik bijna jaloers werd! Ik heb ontzettend veel foto’s gemaakt en kon uiteindelijk bijna niet kiezen welke te posten. Een beter voorbeeld van simpele Franse “chique” kun je je bijna niet voorstellen. En met de hele snelle dressing van gember, knoflook, olijf- en hazelnootolie en citroenrasp staat het zo snel op tafel dat je geen minuut van het heerlijke lenteweer hoeft te missen.

Al knabbelend waande ik me, badend in de zon, op het terras van een bistro langs de oevers van de Seine. Gehuld in een perzikkleurig chaneljasje met een vlotte spijkerbroek en krakenwit t-shirt eronder. Tussen mijn muizehapjes door om de haverklap “Voila” en “Oh la la” kirrend. Franse elegantie en muizenhapjes ten spijt is mijn maaltijd tot aan de laatste belugalins opgegaan….

imageBij tijd en wijle is helemaal over de top gaan heerlijk. Maar in de keuken, net als in de mode en het leven, is simpel vaak toch het meest aantrekkelijk. Als je basis goed zit heb je geen toeters en bellen nodig.  Gebruik daarom wel de beste ingrediënten die je kunt vinden want het zijn er per slot van rekening maar heel weinig. Samen maken ze echter een ongelooflijk grote indruk. Nog even een kleine waarschuwing. Er wordt beweerd dat asperges lustopwekkend zijn. Ik zei dus al “Oh la la!”

imageAsperges zijn tri-dosha, dus geschikt voor alle 3 Ayurvedische types. Zwarte linzen kunnen moeilijk te verteren zijn voor Vata types. Dus die kunnen ze weglaten of vervangen door gele mungbonen of lekkere blokjes avocado. Voor Vata zijn geroosterde grofgehakte hazelnoten desgewenst ook een mooi alternatief in plaats van de zonnebloempitten. Pitta’s kunnen de verhittende rauwe knoflook weglaten en wat geroosterde venkelzaadjes toevoegen aan de dressing. En tot slot kunnen Kapha’s ook wrangere walnootolie in plaats van de hazelnootolie gebruiken.

“Oh la la” asperges

Voor 2 personen

 • 80 gram belugalinzen
 • 200 ml water
 • 1 laurierblaadje
 • 500 gram schoongemaakte groene asperges

Dressing

 • 60 ml extra vierge olijfolie
 • 30 ml hazelnoot- of walnootolie
 • rasp van 1/2 citroen
 • 4 gram heel fijngehakte gember (ongeveer 1 volle eetlepel)
 • 1/2 teen heel fijngehakte knoflook
 • himalayazout naar smaak
 • versgemalen zwarte peper

Garnering

 • 10 gram geroosterde zonnebloempitten
 • 20 gram granaatappelzaadjes
 • beetje extra citroenrasp
 • grof zeezout naar smaak

Spoel de linzen in een zeef onder stromend koud water. Doe dan met de 200 ml koud water en het laurierblaadje in een medium pan en breng net aan kook. Draai het vuur dan laag en laat 15 tot 20 minuten beetgaar koken. Let erop dat de linzen niet droogkoken. Giet er zo nodig nog een scheutje heet water aan toe als dat dreigt te gebeuren.

Breng dan in een ruime pan, waar de asperges in hun geheel in passen, ruim water met een half theelepeltje himalayazout aan de kook. Wanneer het kookt doe je de asperges in de pan en laat je ze in 3 minuten net gaar koken. Check of ze gaar zijn door in de steel van de dikste asperge te prikken met de punt van een scherp mesje. Als het er makkelijk doorheen gaat maar nog net een klein beetje weerstand biedt zijn je asperges klaar. Giet ze voorzichtig af in een zeef of vergiet en drapeer op een mooi bord.

Meng snel de dressing door alle ingrediënten daarvoor in een klein kommetje door elkaar te roeren. Breng goed op smaak met zout en peper. Roer door de linzen maar hou 2 eetlepels dressing apart. Linzen kunnen snel flauw smaken, dus proef of je genoeg zout hebt toegevoegd.

Schep de linzen tot slot over de asperges en garneer met zonnebloempitten, granaatappelzaadjes en wat citroenrasp. Bedruppel de asperges met de resterende eetlepels dressing en strooi er een klein beetje grof zeezout overheen. Dit gerecht is heel erg lekker geserveerd met gestoomde basmatirijst met kardemomzaadjes.

 

 

Advertisements

3 thoughts on ““Oh la la” asperges

  • Dear Olga,

   Please forgive my late reply. I am honored that you visit my blog. Up until this year I wrote all my posts in English and Dutch but it proved to be too time consuming to continue doing this. But all posts from the past two years are still available in English.

   Warm regards and much love.

   Daniëlle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s