4 uur polenta, mandarijn en rozemarijncakejes

imageTegen 16:00 uur heb ik vaak zin in een snackje om mezelf even een energy boost te geven en deze mini cakejes zijn dan de perfecte oplossing. Ze zijn super speedy en door de drogere graansoort polenta heel goed geschikt voor Kaphatypes. Vanwege hun natuurlijke “zoetheid” hebben Kapha’s eigenlijk het minste zoet van de drie types nodig. Maar ze vinden het over het algemeen zoooo lekker. Dus zo af en toe moeten ze zichzelf lekker verwennen, maar dan wel zo verantwoord mogelijk. Deze cakejes heb ik daarom speciaal met goedaardige Kapha’s in gedachte bedacht.

imageVeel mensen gebruiken polenta alleen in hartige recepten maar je kunt er fantastische zoet mee bakken. Je hebt er dan wel iets van noten- of zadenmeel bij nodig om het beslag niet al te droog te laten worden. Ik roerde in dit recept ook wat gedroogde cranberries door het beslag omdat hun wrange smaak balancerend is voor Kapha. En tot slot verving ik boter door olijfolie wat ook een betere keus is voor de aardetypes.

imageMaar wat deze cakejes echt hun “edge” geeft is de mandarijnsiroop die je, zodra ze uit de oven komen, over ze heen giet. In tegenstelling tot ouderwetse siroop zit hier helemaal geen suiker in maar heb ik het pure mandarijensap ingekookt en pas van het vuur af een klein beetje honing toegevoegd. In Ayurveda verhitten we honing nooit omdat het daar giftig van wordt. Honing is wel de beste natuurlijke zoetstof voor Kapha’s omdat het een schrapend effect heeft op het lichaam en bij juist gebruik zelfs overgewicht tegen kan gaan. Je kunt bijvoorbeeld in de ochtend, in een kop heet water, een 1/2 theelepeltje rauwe honing met een schijfje verse gember doen en op nuchtere maag opdrinken. Dit geeft je spijsvertering een boost en reinigt je lichaam van ama (gifstoffen).

imageKapha’s kunnen makkelijk last krijgen van hun luchtwegen en slijmvorming. Met name in het voorjaar, wat Kaphaseizoen is. Daarom heb ik verse rozemarijn aan de siroop toegevoegd omdat dat kruid bekend staat voor het openen van geblokkeerde luchtwegen. Het geeft ook een heerlijk oppeppend, beetje Italiaans aroma aan de siroop. Voor een extra kick heb ik een flinke draai aan de zwarte pepermolen gegeven boven de siroop met super verrassend effect. Maak deze kleine lekkernijtjes en ik weet zeker dat het voor jou voortaan in plaats van 4 uur cup a soup, 4 uur polenta cakejes wordt!

Polentacakejes met mandarijnhoningsiroop

Voor 6 mini cakejes

Cakejes

 • 2 eieren
 • 75 gram kokosbloesemsuiker
 • 100 ml olijfolie
 • 65 gram instant polenta
 • 65 gram amandelmeel of vermalen zonnebloempitten
 • snufje himalayazout
 • 1/2 theelepel kaneelpoeder
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • rasp van een halve mandarijn
 • 25 gram gedroogde cranberries

Siroop

 • rasp van 1/2 mandarijn
 • sap van 2 mandarijnen
 • 1 takje rozemarijn
 • 25 gram gedroogde cranberries
 • wat grofgemalen zwarte peper naar smaak
 • 1/2 theelepel rauwe honing

Verhit de oven voor op 175 graden C. Zet 6 kleine siliconen mini cakevormpjes klaar op een bakplaat. Je kunt ook mini muffinvormpjes gebruiken als je geen cakevormpjes hebt. Doe daar dan wel een cupcakepapiertje in om ze makkelijker uit de vorm te kunnen halen.

Klop de eieren en kokosbloesemsuiker in een medium kom met een handmixer dik en schuimig in ongeveer 4 minuten. Voeg dan de olijfolie toe en klop nog 2 minuten tot alles goed gemengd is. Schep hier met een houten lepel de polenta, het amandelmeel en de specerijen heel goed doorheen. Eindig met de mandarijnenrasp en gedroogde cranberries. Vul je vormpjes tot 3/4 vol en bak in 10 tot 12 minuten goudbruin of tot een tandenstoker droog uit de cakejes komt.

Maak ondertussen de siroop door alle ingredienten, behalve de zwarte peper en honing in een heel klein pannetje 5 minuutjes op laag tot medium vuur ietsjes in te koken. Haal van het vuur, laat 1 minuutje staan en roer er dan de zwarte peper en honing heel goed door.

Laat de cakejes uit de oven 3 minuutjes afkoelen op een rek en verwijder dan de vormpjes. Prik de bodem van de cakejes met een vork in en bedruppel ieder met een 1 eetlepel siroop. Als je siroop over hebt kun je die op je serveerschaaltjes naast je cakeje, samen met wat van de gewelde cranberries serveren.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s