De “Zo groen als gras” boontjes met matchakaramelzalm

imageIk weet niet hoe dat met jullie zit mede soulfoodies, maar ik begin alweer vreselijk naar kleur te snakken. Kleur in huis, kleur in mijn kleding en kleur op mijn bord. Afgelopen week had ik in het bijzonder behoefte aan groen, groen, groen en nog eens groen. En dus bedacht ik dit supersnelle en erg lekkere zo groen als gras gerecht.

imageDeze tijd van het jaar is volgens Ayurveda Kaphatijd. Het winterse ijs en de sneeuw beginnen door toenemende temperaturen voorzichtig te smelten, wat veel extra vocht met zich mee kan brengen. Denk aan fikse voorjaarsbuien die ons in maart en april kunnen overvallen.  Vocht of water is, samen met aarde, een overheersend element bij Kapha. En omdat de zetel van Kapha in het lichaam in onze longen en ons hoofd zit kunnen we in het voorjaar sneller verkouden worden.

imageDus heb ik voor een Aziatisch geïnspireerd gerecht gekozen dat licht & pittig is en met weinig vet wordt bereid. Precies goed om Kapha te balanceren en die irritante niesbuien en loopneuzen te slim af te zijn. Weliswaar zijn nog niet alle groenten die ik gebruikte in seizoen maar vergeef het mij alsjeblieft voor deze ene keer. Ik kon gewoonweg niet wachten! Ze zijn wel biologisch. 🙂

imageKapha kan alle verse en gedroogde bonensoorten goed hebben, omdat die onder de wrange smaak vallen in Ayurveda. Ook alle koolsoorten, en daar hoort broccoli of broccolini ook bij, hebben een beetje van de wrange smaak. Broccolini is een Aziatische broccolisoort die net wat slanker van vorm en meer bitter van smaak is dan de Europese variant. Doe daar een flinke dosis gember en chili bij en je bent gegarandeerd one happy Kapha!

imageZoals jullie weten zijn bijna alle gerechten op deze blog vegetarisch maar Ayurveda is niet persé een vegetarische leer. Dat heb ik in deze post uitgebreid uitgelegd. Dus leek het me lekker, om ook de Vata’s onder ons tegemoet te komen, door een mooi stukje zalm bij deze  groene overdaad te serveren. Girlie girl als ik ben kon ik eerlijk gezegd de prachtige kleurencombi van groen en oranje gewoonweg niet weerstaan. Maar om de vis ook een beetje Kapha-waardig te maken heb ik er een hele aparte karamelachtige rub van bittere Japanse groene matchapoeder, kardemom en kokosbloesemsuiker bij gemaakt. Matcha is groene theepoeder en wordt in Japan gebruikt om thee van te maken. Nog een beetje gekookte quinoa erbij en ik zou zeggen: Kom maar door met die lente!

imageZo groen als gras boontjes met matchakaramelzalm

Voor 2 personen

 • 75 gram haricot verts
 • 75 gram snow peas of peultjes
 • 75 gram broccolini (of broccoli)
 • 75 gram witte kool in dunne repen gesneden

Dressing

 • 1 klein sjalotje fijngehakt
 • 1 knoflookteentje fijngehakt
 • een stukje gember van ongeveer 3 cm dik fijngehakt
 • 1/ rode chili in dunne ringen (verwijder de zaadjes als je het iets minder heet wilt)
 • 2 eetlepels shoyu
 • sap van 1/2 limoen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 flinke theelepel honing
 • flink zwarte peper

Zalm en marinade

 • 2 zalmfilets met vel
 • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
 • 1/2 theelepel matchapoeder (te koop bij Japanse winkel of Oosterse toko)
 • snufje kardemompoeder
 • snufje himalayazout
 • rasp van 1/4 limoen
 • 2 eetlepels olijfolie

Breng een medium pan met water met een 1/2 theelepeltje zout aan de kook. Als het water flink kookt doe je er de haricot verts in en blancheert die voor 1 minuutje. Dan gaan de broccolini en snow peas erbij en blancheer je deze voor nog 3 minuutjes.

Ondertussen maak je de dressing in een ruime kom door alle overige ingrediënten goed samen te mengen.  Zodra de groenten beetgaar zijn (Prik met een scherp mesje in ze. Ze moeten zacht zijn maar nog wel een bite hebben) giet je ze af in een vergiet en doe je ze nog kokend heet bij de dressing. Doe er nu ook de fijngesneden witte kool bij en schep goed om zodat alle groenten lekker omhuld zijn met wat dressing.

Voor de zalm meng je alle ingrediënten voor de rub, inclusief 1 eetlepel olijfolie, behalve de zalm in een klein kommetje. Doe de andere 1 eetlepel olijfolie in een non stick koekenpan en verhit op hoog vuur. Leg de zalmfilets met het vel naar beneden in de pan en bak 2 minuten aan deze kant. Als de zalm krom gaat trekken druk je het met een spatel voorzichtig plat in de pan. Zo krijg je een lekker krokant velletje. Draai dan de filets voorzichtig om zodat het gebakken velletje boven komt te liggen. Besmeer met de matcha-rub en bak 2 minuten aan deze kant. Draai dan de zalm voor de laatste keer om met de velkant naar onder en laat de rub in 30 seconden tot een minuut karameliseren. Draai het vuur uit en laat de zalm 2 minuten rusten in de pan. Haal vervolgens uit de pan en serveer met de groenten en gekookte quinoa. Garneer desgewenst met geroosterde kokosvlokken.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s