Instant naan!

imageGisteren poste ik al de mungbonenstoofschotel waar ik zelf zeker 2 keer per week van smikkel. Maar ik kon jullie niet het recept van de heerlijke naan die ik er soms bij serveer onthouden. Ik ben dol op goede naan en bestel het altijd als bijgerecht wanneer ik in mijn favoriet Indiaas restaurant Surya ga eten.

Op de traditionele manier naan bakken is voor de meesten van ons een onmogelijke opgave. Je hebt er namelijk een tandoor oven voor nodig. Tenzij jij een tuin hebt, daar een diepe kuil in wilt graven, die wilt vullen met een megagrote cilindervormige aardewerken pot, die 2 uur met smeulend houtskool in de bodem moet worden voorverwarmd, zal échte naan voor jou en mij voorlopig onbereikbaar blijven. Zelfs als je jouw naan in een “gewone” westerse hete luchtoven zou willen bakken heb je een flinke dosis geduld nodig omdat er normaliter gist in het beslag gaat en het dus een paar uur moet rijzen voor je het kunt gebruiken.

imageHoe gelukkig werd ik dus van een instant naan recept dat mijn goede vriendin Vanja Van Der Leeden naar mij mailde. We waren beiden een beetje sceptisch over het resultaat maar ik kan niet anders zeggen dan dat het me instant geluk heeft gebracht. Het geheim zit ‘m in de combinatie van baksoda en yoghurt die er samen voor zorgen dat het brood “instantly” rijst.

Ik heb het hele web afgezocht om uit te vinden wat baksoda nou eigenlijk is. Het wordt ook wel zuiveringszout, natriumbicarbonate of baking soda in het engels genoemd. Kort door de bocht is het een mineraalsoort die uit minerale bronnen en rivieren wordt gewonnen, zo ongeveer als regulier keukenzout uit de zee wordt gewonnen. Het is de stof die natuurlijk bruiswater haar bubbels geeft. Je wilt het altijd in de natuurwinkel kopen omdat er voor commerciële doeleinden vaak chemicaliën aan worden toegevoegd om het bruisend effect ervan te verlengen. Het is deze bruisende werking in combinatie met iets zuurs dat het in keuken tot een natuurlijk rijsmiddel maakt. Verder wordt het voor vele andere huishoudelijke toepassingen en natuurlijke lichaamsverzorging gebruikt. Zo is het het belangrijkste bestanddeel in de prachtig verpakte deodoranten van The Ohm collection.

imageAny way, terug naar het recept. Ik gebruik een mix van volkoren speltmeel en tarwebloem als basis van mijn naan. En geef het brood karakter door het met kalonjizaadjes (ook nigellazaad genoemd, dit zijn de zwarte zaadjes die ook vaak over turks brood worden gestrooid) soms sesamzaad, geraspte knoflook, verse kruiden en ghee te besprenkelen. Om deze methode te laten werken is het heel belangrijk dat je een hete koekenpan met passend deksel hebt. Door de bodem van de ongebakken naan een heel klein beetje vochtig te maken en dan in de pan de deksel erop te doen creeër je stoom in de pan, waardoor de naan nog beter kan “oppoffen”. Volg gewoon het recept en het kan niet misgaan. Dit gerecht is het beste voor Vata en Pitta types vanwege de zoete smaak van tarwe. Ben je allergisch voor tarwe dan kun je ook alleen speltmeel gebruiken, maar dan zal je naan wel wat minder luchtig zijn.

Instant naan (recept van Playful cooking)

imageVoor ongeveer 6- 8 naanbroodjes

  • 125 gram volkoren speltmeel
  • 125 gram tarwebloem (en wat extra om het deeg uit te rollen)
  • 1 theelepel biologische baksoda
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 245 gram yoghurt
  • heel klein beetje water (zo nodig)
  • kalonjizaad of sesamzaad (optioneel)
  • fijngehakte korianderblaadjes (optioneel)
  • ghee

Meng in een ruime kom het speltmeel en tarwebloem met de baksoda en het zout. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schep daar de olie en yoghurt in. Meng goed met een houten lepel. Voeg dan in ele kleine scheutjes wat water toe terwijl je tussendoor het beslag met de hand mengt. Voeg zoveel water toe tot je net een samenhangend deeg hebt. Maak het niet te plakkerig. Als je toch per ongeluk wat teveel water hebt toegevoegd kun je dit corrigeren door er weer een beetje extra bloem bij te strooien. Kneed het deeg 5 minuutjes door en dek dan de kom met een theedoek of bord af . Laat 15 minuutjes rusten.

Vorm het deeg dan in een rol en snij daar 6 tot 8 gelijke plakken uit. Verwarm alvast je koekenpan op hoog vuur. Hou een passend deksel, bord met groot stuk aluminiumfolie, theedoek, klein kommetje water en klein kommetje met wat gesmolten ghee bij de hand.

Bestrooi je werkplek en deegroller met wat extra tarwebloem en rol een deegplak uit tot een broodje van ongeveer 10 tot 15 cm in doorsnee. Hou de rest van het deeg afgedekt met je theedoek zodat het niet uitdroogt. Besprenkel het uitgerolde broodje met wat zaadjes en korianderblaadjes naar smaak. Druk dit met je vlakke hand wat dieper in het deeg. Draai de naan om en besprenkel deze kant met een klein theelepeltje water. Leg met de vochtige kant naar onder in de hele hete koekenpan en zet direct het deksel op de pan. Laat 30 tot 40 seconden staan. Je zult luchtbellen zien verschijnen op het oppervlak van je naan. Hoe groot hangt af van de sterkte van de baksoda die jij gebruikt hebt. Verwijder dan voorzichtig het deksel en draai je naan om. Laat deze kant ook 30 tot 40 seconden bakkenof tot er mooie goudbruine vlekken op de bovenkant zitten. Haal uit de pan, leg op het bord met folie en besprenkel met een 1/2 theelepel ghee. Hou warm in het folie terwijl je de overige broodjes bakt.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s