Gele geluksrevolutieschotel om een “crowd” te voeden

imageIk verbaas me er altijd over wanneer ik uit mensen hun woorden opmaak dat ze denken dat ik iedere dag uren in de keuken sta. Niets is minder waar. Ik ben professioneel al zoveel aan het koken dat, een uitzondering daargelaten, wanneer ik voor mezelf kook het snel, sneller, of het snelst moet zijn. Natuurlijk vertik ik om ook maar een milimeter aan smaak of voedingswaarde in te leveren, ook wanneer ik in korte tijd iets in elkaar draai. Maar er zijn gewoonweg niet genoeg uren in mijn dag om elke dag een 5 gangen diner voor mezelf op tafel te toveren. Dus leek het me een goed idee om een snelle maaltijd met jullie te delen die tenminste twee keer per week op het menu van huize Soul Foodie staat.

Een of andere variant van linzen-, of in dit geval mungbonen-, stoofschotel eet ik echt heel erg vaak. Eerlijk gezegd denk ik dat het een van de belangrijkste redenen is dat ik nu al ruim 5 jaar op hetzelfde gewicht ben gebleven zonder ook maar te weten hoe je het woord “diejeet” spelt. Dit gerecht is een soort reset-maaltijd voor mij. Voedzaam genoeg om me te vullen, lichtverteerbaar en verwarmend en bovendien supermakkelijk om mee te varieren door het gebruik van verschillende groenten en specerijen.

imageMungbonen zijn Ayurvedisch superfood. Dat geldt eigenlijk voor alle peulvruchten maar mungbonen zijn de enige soort die zelfs voor Vata’s, die snel last kunnen krijgen van winderigheid, goed te verteren zijn. Ze zijn dus geschikt voor alle 3 types, snel klaar en maar een fractie van de prijs van meer sexy superfoods als quinoa of rauwe cacao. Uit deze kleine groene boon ontspruit de knapperige groente die wij tauge noemen. Als je de het groene velletje van deze boon verwijderd en hem dan door de helft splijt krijg je een gespleten gele boon die nog makkelijker te verteren is. Je kunt hem dus in de hele groene variant of gespleten gele variant kopen. De gele variant is sneller klaar en die gebruik ik dus wanneer ik in snelkook-modus zit.

Je kunt met deze stoofschotel werkelijk alle kanten op. Kies specifieke specerijen om elk van de drie dosha’s te balanceren als je dat wilt. Voor Vata zijn goede specerijen bijvoorbeeld kardemom, asafoetida en komijn. Voor Pitta venkel, kurkuma en koriander. En voor Kapha kaneel, kruidnagel, komijn en zwarte peper. Of maak een mengelmoesje naar keuze van bovengenoemde specerijen en je stoofpotje is geschikt voor alle 3 types. Serveer met chapati’s of naanbrood en komkommeryoghurt raita.

Dit gerecht is ook heel geschikt wanneer je voor grotere gezelschappen moet koken. Van een relatief kleine hoeveelheid bonen maak je een flinke hoeveelheid. En aangezien ik momenteel een geluksrevolutie aan het crowdfunden ben is dat wel zo prettig wanneer ik alle vrienden die mij komen helpen met promotie-acties een fatsoenlijke maaltijd voor wil zetten. Ben je nog geen geluksrevolutionair? Wacht niet langer en koop nu een van mijn te gekke food & lifestyle boxen met 10% korting in de voorverkoop. Ontvang bovendien een soul foodiepas waarmee je een jaar lang 5% korting krijgt op al mijn producten en diensten. Hier vind je alle informatie over hoe mee te doen met mijn geluksrevolutie.

image

Gele geluksrevolutiestoofschotel

Voor 4 personen

 • 1 1/2 eetlepel ghee
 • 1/2 fijngehakte grote ui
 • 10 gram fijngehakte verse gember
 • 1 fijngehakt knoflookteentje
 •  1/2 theelepel kurkuma
 •  theelepels komijnpoeder
 • 1 theelepel korianderpoeder
 • 1/2 theelepel kaneelpoeder
 • 2 tomaten in blokjes
 • 200 gram goed gewassen gele mungbonen
 • 750 ml water
 • 125 gram wortel in blokjes
 • 125 gram flespompoen of zoete aardappel in blokjes
 • garam masala naar smaak
 • himalayazout naar smaak
 • fijngehakte verse korianderblaadjes naar smaak

Verhit de ghee in een medium pan. Bak er de ui in een minuutje of 3 goudgeel in. Voeg dan de gember en knoflook toe en bak nog 2 minuutjes mee. Dan gaan alle specerijen (behalve de garam masala) erbij. Bak 1 minuutje mee alvorens de tomatenblokjes erbij te doen. Bak een minuut of 5 op wat lager vuur tot deze zijn stukgekookt. Nu gaan de gele mungbonen in de pan. Roer even door en voeg dan het water toe. Zet het vuur weer hoog en breng aan de kook. Draai het daarna lager en laat 20 minuten zacht pruttelen tot de mungbonen zachter beginnen te worden. Voeg dan de pompoen en wortelblokjes toe en kook nog 10 minuten. Wil je de stoofschotel wat dunner voeg er dan nog een beetje heet water aan toe. Breng tot slot op smaak met zout en zwarte peper en desgewenst met garam masala. Garneer met verse korianderblaadjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s