Liefde is parelgort en rode bietrisotto

imageLiefde is samen zijn.

Liefde is genieten.

Liefde is goed voor jezelf zorgen.

Liefde is parelgort en rode bietenrisotto!

Ik weet wat je denkt. Is het echt nodig om één dag per jaar speciaal te reserveren voor de liefde? Zouden we niet gewoon elke dag lief voor elkaar en onszelf moeten zijn?Maakt die ene doos met chocolaatjes op 14 februari echt een jaar lang katten en klagen over elkaar goed? Nee, natuurlijk niet. En natuurlijk is het ergens onzin om Valentijnsdag in ere te houden. Maar ik kan het gewoon niet laten. Ik ben nou eenmaal een softie als het op de liefde aankomt en moet gewoon elke gelegenheid aangrijpen om die te vieren. Én ik ben bovendien ook nog eens een echte girlie-girl. Dol op rood en dol op roze. Dus ook dit jaar heb ik me weer laten verleiden door de “love hype” en een gerecht gemaakt dat Valentijnsdag eer aan doet.

Op 1 punt moeten jullie me tenminste credit geven. De meeste Valentijnsrecepten zijn even zoet als ze zoetsappig zijn. Ik heb mijn best gedaan daar verre van te blijven. Om lekker mijn kont tegen de krib te gooien (en geloof me, die is groot genoeg om de sterkste krib enorme schade toe te brengen!) maakte ik juist een hartig Valentijnsgerecht. Omdat we steeds meer richting de lente gaan, (Haleluja!) wat volgens Ayurveda Kapha seizoen is, heb ik voor een Aarde balancerend gerecht gekozen. Daarom staan de smaken heet, bitter en wrang centraal in deze risotto met lekker veel zwarte peper en gember.

imageNormaliter is risotto een zwaar en romig gerecht, dus niet erg geschikt voor Kapha. Maar in deze versie heb ik rijst vervangen door het veel drogere graansoort gort. We gebruiken in Nederland niet voor niets de uitdrukking; gortdroog. Vreemd genoeg smaakt deze gortrisotto op de tong toch romig terwijl er geen druppeltje room of kaas aan te pas is gekomen en ik maar heel weinig olijfolie gebruik. Het romige komt door de manier waarop je de gort kookt, namelijk precies zoals een Italiaanse mama haar risotto zou maken. Je voegt steeds, al roerende, beetje bij beetje hete vloeistof toe aan de gort tot al het vocht is opgenomen. Hierdoor laat de gortkorrel zetmeel los dat zich bindt met het kookvocht, zodat een smeuïg geheel ontstaat. Het hele proces duurt 30 tot 35 minuten maar is essentieel voor de zo beroemde structuur van een goede risotto. De gort moet namelijk gaar of zelfs bijna vloeibaar van buiten zijn, maar van binnen een harde kern houden. Maar zoals we allemaal weten wordt echte liefde alleen maar beter met de tijd. En zo ook deze risotto….

imageDe tweede ster in deze gerecht is natuurlijk wat het tot een echt liefdeshapje maakt. De rode biet. Gek genoeg zou je denken dat de zoete smaak ervan het minder geschikt maakt voor Kapha. Maar rode biet is juist ook balancerend voor Kapha omdat het op lange termijn een verhittend effect op het lichaam heeft. Daarnaast is het reinigend en helpt het ama (dat zijn gifstoffen in Ayurveda) verwijderen. Het geheim van deze risotto zit ‘m in het poffen van de biet in de oven. Ook dat is een tijdrovend klusje, maar de smaak is ver verheven boven de smaak van gekookte biet. Het krijgt er een lichtrokerige smaak van die heerlijk samengaat met de romige gort. Ik maakte deze risotto met water, maar eigenlijk moet je voor de beste smaak goede groentebouillon gebruiken. Die had ik helaas niet bij de hand en even geen zin om te maken. Maar wil jij  je schatje of jezelf écht verwennen dan vind je hier een recept voor een lekkere groentebouillon.

imageOm deze maaltijd extra speciaal te maken maakte ik er een roze rode Kapha balancerende wintersalade van pittige radijs, winterpostelein, purper cress en geroosterde wrange walnoot bij. Als “finishing touch” besprenkelde ik het ruim met granaatappelzaadjes en een Grieks geïnspireerde dressing van gedroogde tijm, bloedsinaasappel, honing, mosterd, kaneel, gember en goede olijfolie. En ik kan je vertellen, het was echt heerlijk!

Happy Valentine Kapha’s!

imageDe liefde is risotto

Voor 2 grote of 3 kleinere porties

 • 250 gram hele rode bieten (als je kleine bieten gebruikt zijn ze sneller gaar)
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 kleine fijngehakte ui
 • 1 fijngehakte knoflookteen
 • 1 volle theelepel geraspte verse gember
 • 175 gram gort
 • 825 ml heet water of hete groentebouillon
 • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
 • himalayazout (deze risotto heeft voldoende zout nodig anders smaakt ie heel flauw)
 • zwarte peper naar smaak

Verwarm je oven op 200 graden. Wikkel je rode bieten goed in aluminiumfolie in en zet ze op een kleine bakplaat. Bak in 75 tot 90 minuten gaar. Je moet ze met een scherp mes tot de kern in kunnen prikken, maar je wilt dat ze nog een beetje bite behouden. Laat ze dan afkoelen tot je ze kunt aanpakken en trek de schil eraf. Snij de biet in kleine blokjes.

Als je bieten nog ongeveer 40 minuten nodig hebben (inclusief afkoeltijd) begin je met de risotto. Zet 2 medium pannen naast elkaar op het vuur. In de ene giet je het heet water of de bouillon en maakt het warm. Laat het op heel zacht vuur warm blijven. Hou een soepopscheplepel bij de hand. In de ander pan verhit je de olijfolie op medium vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak in 5 minuten glazig. Laat ze niet te bruin worden. Voeg nu vast een beetje zout toe. Dan gaat de parelgort erbij. Roer 3 minuutjes goed door om de korrels helemaal te vermengen met de gebakken uien. Nu doe je er steeds 1,5 tot 2 soepopscheplepels per keer aan vocht bij. Roer tussendoor steeds en wacht tot al het vocht is verdampt. Dit mag op medium hoog vuur. Naarmate het vocht minder wordt kun je het vuur wat lager draaier zodat de onderkant niet aanbrandt. Maar het is belangrijk om sowieso regelmatig te blijven roeren. Ga zo door tot al het vocht is opgenomen. Dat zal ongeveer een half uurtje duren. Roer tot slot voorzichtig de blokjes biet door de risotto en voeg het zout, de zwarte peper en nootmuskaat toe.

Salade

 • 50 gram postelein
 • 100 gram radijs in blokjes
 • 2 eetlepels granaatappelzaadjes
 • een flinke toef purper cress
 • 1 theelepel honing
 • 1/2 theelepel mosterd
 • sap van 1/2 bloedsinaasappel
 • sap van 1/4 citroen
 • rasp van 1/4 sinaasappel
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1 theelepel gedroogde tijm of oregano
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 40 gram geroosterde walnoten

Maak de dressing door de honing, mosterd, het sinaasappel- en citroensap goed te mengen. Voeg dan de rasp en specerijen en kruiden toe. Maak af met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Meng in een kom de radijsblokjes met het granaatappelzaad en de purper cress. Schep op een bord wat postelein. Schep daar wat van het radijsmengsel op en besprenkel met dressing en de geroosterde walnoten.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s