Lekker slapen warme melk specerijendrankje

imageMelk is de laatste jaren een hot topic. Waar de een beweert dat het goed voor elk is is het volgens de ander de duivel onder ons voedsel en moet het per direct uit ons dieet worden geschrapt. Dus mijn volgende statement zal sommigen van jullie wellicht voor het hoofd stoten. Bij voorbaat sorry. But an Ayurvedic sista has gotta do what an Ayurvedic sista has gotta do. Volgens Ayurveda is melk namelijk heilig.

Waaaaattt?? Ja, heilig. Het voedt alle 7 dhatus of weefsels waar ik in deze post en deze post al over schreef en het is een van de voedingsmiddelen die, wanneer van goede kwaliteit, zorgt voor eerste klas ojas, of levenskracht. Ook heeft de zoete smaak ervan een kalmerende werking en balanceert het onze emoties. En aangezien we het deze dagen toch zoveel over geluk hebben; het voedt tot slot als geen ander voedsel onze reproductieorganen en staat dus ook bekend als een afrodisiacum. Dus ja, heilig….. Alleen wordt het binnen de Ayurveda op een hele andere manier gebruikt dan we in Nederland gewend zijn.

imageOm te beginnen is rauwe ongepasteuriseerde volle melk de beste melk om te gebruiken. Dat betekent natuurlijk biologische melk. Melk van niet biologische koeien zit vaak vol hormonen. Door de melk te pasteuriseren verliest het belangrijke enzymen die juist helpen bij de vertering ervan. Door jaar in jaar uit gepasteuriseerde melk te drinken ontwikkelen veel mensen juist een allergie ervoor. In Ayurveda wordt melk verder op zichzelf en altijd warm gedronken. Nooit, ik herhaal nooit, koud! Je brengt het altijd aan de kook, draait dan het vuur laag en laat het tegen het kookpunt een minuut of 5 tot 10 zachtjes pruttelen om de rauwe smaak ervan af te halen en ongewenste bacterieen te doden.  Terwijl de melk kookt doe je er specerijen bij die het verteringssproces nog verder vergemakkelijken en bovendien de melk een heerlijk aroma geven. Het meest worden daar kaneel, kardemom of venkel voor gebruikt. Maar ook gember en anijs zijn welkome toevoegingen.

Melk wordt niet met andere voeding met een zure, zoute, bittere, hete of wrange smaak gemengd. Het gaat warm wel goed samen met alle graansoorten (denk aan rijstebrij), noten en gedroogd fruit. En meng melk (geen enkel zuivelproduct trouwens) beter niet met rauw fruit omdat die combinatie gaat gisten in je maag. Koemelk is het beste voor Vata en Pitta types. Vanwege de slijmvormende kwaliteiten kunnen Kapha’s beter voor geitenmelk, soyamelk of notenmelk kiezen. Maar ook deze melksoorten moeten ze altijd met mate gebruiken.

imageDe beste momenten om van een kop gekruide warme melk te genieten is als snack tussen de middag met een plakje cake, een lekkere bliss ball of muffin. Of in de avond vlak voor het slapengaan. Niet voor niets drinken we ook hier in Nederland anijsmelk voor we gaan slapen. Je wordt er zo lekker rustig en loom van.

In onderstaand recept zitten bovendien nog 2 super “happy” foods die rechtstreeks op ojas werken. Saffraan en honing. Saffraan helpt ondermeer depressie en impotentie tegen te gaan. Terwijl rauwe honing reinigend en schrapend is. Hierdoor is het de enige natuurlijke zoetstof die ook voor Kapha geschikt is en, bij het juiste gebruik, zelfs kan helpen bij afvallen.

Voor 1 kop gekruide lekker slapen melk

  • 200 ml melk naar keuze
  • 2 dunne plakjes gember
  • 2 zwarte peperkorrels
  • 2 gekneusde kardemompeulen
  • 1 theelepel honing (optioneel)
  • snufje kaneelpoeder
  • paar draadjes saffraan
  • 1 theelepel fijngehakte pistache of amandel (optioneel)

Breng de melk aan de kook en draai direct het vuur laag. Voeg de gember, zwarte peperkorrels en kardemompeulen toe en laat 3 minuten sudderen. Gebruik je rauwe melk laat dan tenminste 5 minuten sudderen. Haal van het vuur. Zeef de melk als je dat wilt. Laat iets afkoelen alvorens er de honing door te roeren. Besprenkel met de kaneel, saffraan en fijngehakte pistache of amandel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s