Verjongende romige pistachecurry

imageAl eeuwen is de mens op zoek naar een wondermiddel dat ons vitaal, energiek en helder van geest houdt. Het zogenaamde levens elixer dat ons de “eeuwige” jeugd zal geven. Nou, ik heb goed nieuws, slecht nieuws én fantastisch nieuws. Het goede nieuws is dat volgens de Ayurveda dat middel bestaat. Het slechte nieuws is dat het niet te koop is…. En het fantastische nieuws is dat het allang in ons lichaam aanwezig is en het enkel onze taak is om er zoveel mogelijk van aan te blijven maken! Dit wondermiddel heet in het sanskriet ojas wat vrij vertaald simpelweg “kracht” of “energie” betekent.

Volgens Ayurveda bestaan onze lichaam en geest uit 7 elkaar opvolgende weefsels die ieder een hele belangrijke rol spelen in ons welzijn. Je zou je een ui met 7 ringen kunnen voorstellen. Wanneer we iets eten gaan de voedingsstoffen na vertering steeds van buiten naar binnen door naar een volgende ring waar ze verder worden verteerd. Elke ring maakt steeds verder geraffineerde voedingstoffen aan die weer doorgaan naar de volgende ring. Tot slot kom je in het hart van de ui uit en de “voedingsstof” die daar tot slot wordt aangemaakt is ojas. Ojas heeft dan ook haar hoofdzetel in ons hart. 

imageJe zult hieruit kunnen opmaken dat hoe beter de kwaliteit van het eten is dat je eet en hoe beter je vertering werkt hoe hoger de kwaliteit en hoeveelheid ojas die je aanmaakt zal zijn. En dus hoe vitaler, energieker en gelukkiger je je voelt. Het is niet voor niets dat Ayurveda zegt dat goede gezondheid in je maag begint!

Mensen met veel ojas herken je letterlijk aan hun uit-“straling”. Een gezonde hoeveelheid ojas maakt je stralend, happy, gezond en rustig. Het zijn de mensen waar je je als een magneet tot aangetrokken voelt. Ze hebben nooit haast, lijken altijd te lachen en zijn verliefd op hun leven. Hun levenslust en enthousiasme is onweerstaanbaar en iedereen is graag bij ze in de buurt. Ook babies en jonge kinderen hebben nog beschikking over een enorme hoeveelheid ojas, wat verklaart waarom we zo graag met ze knuffelen.

De hele Ayurvedische leer is er eigenlijk op gebaseerd om je te leren hoe je ojas kunt produceren en jouw gelukkigste leven kunt leiden . Er zijn een aantal specifieke dingen die je kunt doen, en vooral ook kunt laten, om meer ojas te produceren. Omdat dit ons geluksjaar moet worden zal ik in de komende weken hier de belangrijksten de revue laten passeren.

imageTen eerste is wat je eet, hoe je eet en wanneer je eet essentieel om je vertering gezond te houden. Zoals je weet zijn we niet allemaal precies hetzelfde gemaakt dus is het heel belangrijk dat je voedsel eet wat het beste bij jouw type past. Maar daarnaast zijn er een aantal voedingsmiddelen die erom bekend staan om bij iedereen ojas te vergroten. De eerste die ik vandaag ga bespreken zijn noten.

Noten vallen in Ayurveda onder de zoete smaak en vormen een belangrijk onderdeel van een vaak overwegend vegetarisch dieet als plantaardige eiwitbron. Ze zijn super geconcentreerd voedsel en bevatten eigenlijk op hun manier de ojas van de boom waar ze uit zijn gegroeid. Wat een geluksvogels dat wij dat als mens zo op kunnen peuzelen en er ons voordeel mee kunnen doen!

imageIn Ayurveda zijn vooral amandelen geroemd om hun ojas vormende kwaliteiten met heel dicht op hun hielen, pistachenoten. Andere veel gebruikte noten in de Ayurvedische keuken zijn cashews en kokos. Ik heb in deze post eerder uitgebreid verslag gedaan over de voordelen van amandelen en wilde daarom dit keer de minder bekende pistachenoten in het zonnetje zetten. Deze prachtige groene sterren geven kracht, helpen om bloedarmoede tegen te gaan en hebben een kalmerend effect bij zenuwaandoeningen als nervositeit. Ook kunnen ze vermoeidheid en milde vormen van depressie verlichten.

imageIn dit recept vormen ze de basis voor een ongebruikelijke maar superlekkere curry. Curry betekent eigenlijk gewoon “saus”. Dat wil zeggen elke saus en niet persé alleen maar de hete roodgele sauzen die wij in het Westen associëren met de Indiase keuken. Getuige deze hele milde bijna blanke saus. Hij smaakt ondanks, de zuivel, toch licht en de verse munt erbij geeft een heel verrassend effect. Je kunt dit ook vervangen door verse peterselie of koriander als je dat liever hebt.

Dit gerecht is echt een Vatajuweeltje door het gebruik van het vataverlagend specerij kardemom, de yoghurt, pistachenoten en room. Ik heb zoveel mogelijk seizoensgroenten gebruikt maar als je weet dat je een Vata bent die snel winderig wordt van bloemkool of broccoli dan kun je die vervangen door bijvoorbeeld venkel en courgette. En ja, dit recept is een beetje bewerkelijk en heeft veel ingrediënten. Dat klopt. Maar dat is een 10 jaar jonger uitziende jij je toch wel waard??

Verjongende romige pistachecurry

Voor 4 personen

 • 60 gram gepelde pistachenootjes ( en wat extra ter garnering)
 • 2 eetlepels ghee
 • 1 theelepel zwart of bruin mosterdzaad
 • 6 kruidnagels
 • 1 kaneelstokje
 • 6 licht gekneusde kardemompeulen
 • 1 fijngehakte kleine ui
 • 20 gram geraspte verse gember
 • 2 fijngehakte dikke knoflooktenen
 • 1 rode chilipeper, heel gelaten en een paar keer licht ingestoken met een scherp groentenmesje
 • 1 1/4 theelepel komijnpoeder
 • 1 1/4 theelepel korianderpoeder
 • 5 eetlepels yoghurt
 • zwarte peper naar smaak
 • 5 eetlepels room
 • 3 blaadjes fijngehakte verse munt (optioneel)
 • 100 gram zoete aardappel geschild en in medium grote blokjes
 • 100 gram bloemkoolroosjes
 • 100 gram broccoliroosje
 • 50 gram (diepvries)doperwten

Begin met de currysaus. Hak 1/3 van de pistachenootjes grof en hou apart. Vermaal de rest van de noten met een klein scheutje water tot een pasta in een klein keukenmachientje.

Verhit de ghee en doe als dat heet is snel de mosterdzaadjes in de pan. Ze zullen gaan springen als popcorn dus hou de andere ingrediënten bij de hand. Zodra de mosterdzaadjes beginnen te springen voeg je snel de kruidnagels, kaneel en kardemompeulen aan de pan toe. Bak 20 seconden en doe er dan de ui, knoflook, gember en hele chilipeper bij. Bak tot de ui glazig tot lichtbruin is geworden, draai zo nodig het vuur lager zodat de ui niet te veel verkleurd. Anders verliest je saus later haar mooie kleur.

Nu gaan de komijn- , korianderpoeder en de yoghurt erbij. Roer op zacht vuur 5 tot 8 minuten. Je zult zien dat het mengsel gaat inkoken en daarna op den duur gaat scheiden. Het vet zal zich scheiden van de rest van het mengsel. Dat is volkomen normaal. Breng nu op smaak met himalayazout. Zet het vuur nu even uit terwijl je je groenten blancheert.

Breng een medium pan met 1 liter water en een 1/2 theelepel himalayazout aan de kook. Voeg nu de zoete aardappel toe en laat 3 minuten koken. Voeg dan de broccoli en bloemkool toe en kook nog een minuut of 2 tot 3 tot alle groenten beetgaar zijn. Ze mogen nog net iets te hard zijn omdat je ze nog even in de saus mee zal koken en je ze uiteindelijk niet té zacht wilt hebben. Je kan dit checken door met een scherp mespuntje in de groenten te prikken. Schenk de groenten af maar bewaar het kookvocht.

Zet het vuur onder het currymengsel weer aan. Voeg de pistachepuree toe en bak een minuutje mee. Dan gaan de geblancheerde groenten, de doperwten, de zwarte peper, room en een flinke scheut van je kookvocht erbij. Afhankelijk van hoe dik of waterig jij je curry wilt voeg je beetjes kookvocht toe tot de curry de consistentie heeft die jij lekker vindt. Tot slot doe je er de grofgehakte pistachenootjes bij en sudder je de curry op heel laag vuur nog 1 tot 2 minuutjes. Vis het kaneelstokje en de hele chilipeper uit de curry. Waarschuw je tafelgenoten dat ze wat hele kardemompeulen en kruidnagelen tegen kunnen komen. In Ayurveda zeggen we hoe groter het bos is dat je tegenkomt op het bord hoe lekkerder de maaltijd!

Serveer met basmatirijst en garneer met fijngehakte verse muntblaadjes, rode chilipeperringen en wat grofgehakte pistache.

 

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Verjongende romige pistachecurry

 1. Pingback: Lekker slapen warme melk specerijendrankje | soulfoodieblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s