Feel good friday flappen

 imageMijn allerliefste Vata schatjes, jullie dachten toch niet dat ik jullie vergeten was he? Mijn laatste paar gerechten waren vooral bestemd voor Pitta en Kapha maar vandaag heb ik speciaal voor jullie een zoete winterse lekkernij. Eigenlijk wilde ik dit recept al met de jaarwisseling posten omdat deze ” happy appelflappen” de perfecte healthy vervanging zijn voor oliebollen. Klein probleempje…. Ze waren op voor ik zelfs maar in de buurt van een camera kon komen. En eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik daar even debet aan was als mijn dierbare nicht met wie ik oudjaarsavond doorbracht. Ze zijn dan ook echt heel heel erg lekker. Mijn nicht had al een indrukwekkend aantal flappen achterover gedrukt voordat ik haar vertelde dat er geen grammetje gerafineerde suiker of een frituurpan aan te pas waren gekomen om deze heerlijkheid te maken. Toen was het hek helemaal van de dam! En ik kan haar geen ongelijk geven

Die bewuste oudejaarsmiddag was ik naar het Sloterplas gefietst en had ik ritueel afscheid genomen van een aantal dingen die ik in 2015 liever niet verder met me meezeulde. Ik had wat houten bamboebootjes bij me, blocnote velletjes en lucifers. Op een blocnotevelletje schreef ik hetgeen ik gedag ging zeggen. Vervolgens stak ik het in de fik, legde het in een bootje en liet het te water. Ik keek de bootjes een voor een na terwijl ze al brandend verder en verder van mij vandaan dreven. De meerkoeten op de plas vonden het geheel reuze interessant en kwamen nieuwsgierig op mijn bootjes afgepeddeld. Ik deed een schietgebedje in de hoop dat ik niet later die avond verplicht gebarbecuede meerkoet op het menu moest zetten. Dat leek me, zo vlak voor het nieuwe jaar, namelijk niet zo karmisch verantwoord. Maar gelukkig ging dat allemaal net goed. En dus verder en verder dreven de zorgen, eenzaamheid en frustratie van mij af en een diepe rust daalde over mij neer.

imageIn deze vredige “state of mind” begaf ik me weer richting huis om aan deze fijne flappen te beginnen. Het gaf me een nog rustiger gevoel om te weten dat ze binnen 30 minuten, voorbereiding en al, klaar zouden zijn en ik niet het risico liep om, net nu ik een verbrande meerkoet-episode had weten af te wenden, dit keer mijn eigen huis in de fik zou steken met frituren. Nee nee, het beslag voor deze lieverds schepte ik gewoon op een bakplaat om de oven 20 minuten haar werk te laten doen.

imageHet nieuwe jaar is al lang en breed begonnen en zelfs Blue Monday, die dit jaar op 19 januari viel, hebben we overleefd. Deze derde maandag van het jaar blijkt wereldwijd voor velen de meest depressieve dag van het jaar met een record aantal zelfmoordpogingen. De warmte en gezelligheid van de feestdagen liggen ver achter ons, de glans van het nieuwe jaar is al wat doffer geworden, buiten is ijzige winterkou ons deel en een heel jaar verantwoordelijkheden liggen voor de boeg. Om een positief tegengeluid in te brengen tegen al deze zwaarte gaf ik precies op deze dag een workshop “Eet jezelf gelukkig!” voor het ministerie van SZW. Mijn kleine bijdrage aan een happier Nederland. En gelukkig sta ik allang niet meer alleen in mijn pogingen om steeds de lichtpuntjes in het leven te vinden. Zo was het cirkeltje rond voor mij toen ik, dezelfde week die volgens het ministerie in de mineur had moeten beginnen, eindigde met de eerste Feel Good Friday van het jaar. Dit unieke initiatief biedt een licht en inspirerend alternatief voor de Vribo die je misschien vaker dan je lief is in beschonken toestand, leeg en onbevredigd verlaat. Tijdens deze sprankelende bijeenkomst ontmoet je in plaats daarvan in een super relaxte setting gelijkgestemden die je juist inspireren en met wie je een echte connectie aan kunt gaan. Je verlaat de avond opgeladen, optimistisch en high on life. Heerlijk! Hou hun facebookpagina in de gaten voor de komende edities. Ik kijk ernaar uit jullie daar een keer te treffen.

Eenmaal thuis moest ik direct weer aan deze happy flappen denken. Want als er iets is waarmee je jezelf instant gelukkig kunt eten zijn het wel deze babies. Ter ere van de verfrissende healthy borrel waar ik net vandaan kwam doopte ik ze ” Feel good Friday flappen”. Maak ze, proef ze en voel je goed op vrijdag, zaterdag, zondag en hopelijk elke andere dag van de week. En mochten ze onverhoopt toch niet jouw “cup of tea” blijken(ik kan me dat eigenlijk onmogelijk voorstellen, maar smaken verschillen) dan ken ik een plas waar je een hele kolonie meerkoeten er dolgelukkig mee kunt maken. Tip van de pro: laat je lucifers maar thuis…….

imageHet geheim van deze beignets zit ‘m in de dadels. In dit geval wil je niets minder dan echte medjooldadels gebruiken. Hun zachte structuur en caramelachige zoetheid maken deze flappen. Je appelkeuze is trouwens ook niet onbelangrijk aangezien er, verhoudingsgewijs, zoveel van ingaan in het recept. Kies een zoetzure appel die een beetje stuk kookt bij verhitting. Niet te melig, maar vooral ook niet te hard of knapperig. Verder laat je eigenlijk de keukenmachine en oven hun werk doen en klaar is keesie.Deze flappen bak je in de oven met een heel klein beetje kokosolie. Als je de eieren weglaat heb je ook nog eens een keer een veganistische snack. De eieren geven het net een beetje meer smeuigheid maar ook zonder zijn ze nog steeds ongelooflijk fijn.

Feel good friday flappen
Voor ongeveer 15 tot 20 flappen
Geinspireerd op een recept van http://www.feedyourskull.com

 • 90 ml water
 • 115 gram ontpitte medjool dadels
 • 1 ei (optioneel)
 • 270 gram geschilde grofgehakte zoetzure appel (mag met schil als het biologisch is)
 • 200 gram volkoren speltmeel
 • 2 1/4 theelepel bakpoeder
 • 2 theelepels kaneel
 • 3/4 theeleepel nootmuskaat
 • 3/4 theelepel gemberpoeder
 • 1/4 theelepel himalayazout
 • 120 ml ongezoete amandelmelk
 • 1 1/2 theelepel amandel extract
 • 270 gram geschilde en geraspte zoutzure appel
 • 30 gram rozijnen (optioneel)
 • Ghee of kokosolie om in te vetten

Verwarm je oven voor op 175 graden C en bekleed 1 grote bakplaat of 2 kleinere van ongeveer 45 x 35 cm met bakpapier. Vet dit licht met wat ghee of kokoslolie in.

Blender in een medium keukenmachientje het water, de medjool dadels, het ei en de grofgehakte appelblokjes tot een smeuige puree.

Meng in een grote kom het speltmeel,de bakpoeder, alle specerijen en het zout. Voeg dan de amandelmelk, de dadelappelpuree en amandel extract toe. Meng goed met een houten lepel of spatel. Roer op het laatst de geraspte appel, en als je die gebruikt de rozijnen, door het beslag en mix goed.

Schep 15 tot 20 volle eetlepels beslag op de bakplaat met wat ruimte tussen ze in. Druk met de lepel de bovenkant een beetje plat. Smelt 2 eetlepels kokosolie of ghee en bedruppel elke flap met een beetje gesmolten vet. Bak 12 minuten, haal dan de bakplaat uit de oven en draai de flappen met een spatel heel voorzichtig om. Bak nu nog een minuutje of 5 tot 8 tot ook de onderkant mooi goudbruin is. Laat even afkoelen en besprenkel desgewenst met wat kokosbloesemsuiker voor het serveren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s