De overvloedige Euro Japanse sobanoedelbowl

imageI.)over-vloed de-woord(mannelijk) het rijkelijk aanwezig zijn van iets

II.)het voorhanden zijn van meer dan voldoende van iets

III.)1)Abondantie 2)Abundantie 3)Abondance 4)Berg 5)Boel 6)Buitensporigheid 7)Een vette pot

Grappig dat overvloed een mannelijk woord is volgens het woordenboek. Gevoelsmatig zou het vrouwelijk moeten zijn als je het mij vraagt. Maar misschien komt dat omdat ik overvloed vaak in één adem lees met liefde. Overvloed. Liefde. Overvloed. Liefde. Want als ik goed op heb gelet in mijn leven is dát, samen met zuurstof, eigenlijk het enige wat altijd overvloedig aanwezig is. Geld komt en gaat, werk komt en gaat, huizen komen en gaan, mensen komen en gaan, zelfs de seizoenen komen en gaan. Maar liefde, die blijft. En dan bedoel ik niet persé liefde in de romantische zin maar liefde in de breedste zin van het woord. Genegenheid, warmte, veiligheid, zachtheid, acceptatie, heelheid, rust, vrede, vertrouwen.

Al deze kwaliteiten associeer ik met zachte vrouwelijkheid. Ayurveda associeert ze met het Kapha menstype. Kapha is het elementtype dat het meeste van de aarde en waterkwaliteiten heeft. Ze zijn in balans stabiel en geaard en eigenlijk vleesgeworden liefde. Ik noem ze graag het cement van onze gemeenschap. Kapha’s zijn family minded, trouw, lief en loyaal en weten de boel bij elkaar te houden. Ook, of misschien juist in tijden van crisis, heb je een Kapha in de buurt nodig om je er steeds weer aan te helpen herinneren dat liefde er altijd is.

imageIn het Westen wordt vaak met minachting gekeken naar Kapha’s omdat ze erom bekend staan om het makkelijkst van de 3 types aan te kunnen komen of meer gewicht met zich mee te dragen. En oh, oh, oh. Aankomen. Een viezer woord bestaat er bijna niet meer in onze met graatmagere minderjarige modellen geobsedeerde maatschappij. Ik denk altijd dat dat komt omdat wij hier de luxe hebben om ons te pas en te onpas te overeten. Ben je geboren in een land of tijd waar je blij mag of mocht zijn met 1 maaltijd op een dag dan is wat aan de mollige kant zijn al vaak een teken van, daar heb je ‘m weer, overvloed. Zelfs Rubins wist dat!

imageTegen elke Kapha die zich nog ongemakkelijk in haar lichaam voelt vanwege het onmogelijke en onrealistische ideaalbeeld dat ons in het Westen wordt opgelegd zeg ik, neem een vakantie naar India, Latijns Amerika of Afrika. Als vrouwelijke Kapha’s zul je daar binnen gehaald worden als een ware godin. En terecht! Op Curaçao wordt er door mannen zelfs de voorkeur gegeven aan vrouwen met wat extra vlees aan de botten waar ze liefdevol worden geprezen omdat ze “un koy tene” hebben. Dit betekent letterlijk dat ze “iets hebben om je aan vast te houden”. Een betere omschrijving van een echte Kapha kun je je niet wensen. Natuurlijk is het niet gezond om met zwaar overgewicht door het leven te gaan en moet je je gewicht op een voor jou gezond niveau houden. Maar we zijn, gelukkig, niet allemaal geboren om graatmagere busteloze modelletjes te zijn en dat moeten we ook helemaal niet willen.

imageDus lieve vrouwelijke Kapha’s, deze post is een eerbetoon aan jullie. Wees trots op jezelf! Zonder jullie liefde, warmte, gratie en zorg zou onze wereld een veel killere, koude en wredere plek zijn. Jullie zijn door de natuur gezegend met grote vruchtbaarheid en trekken in balans heel makkelijk overvloed aan. Als jullie dat eindelijk volledig accepteren zal iedereen die met jullie in aanraking komt van deze overvloed mee kunnen genieten. Jullie “zoetheid” is hard nodig in een maatschappij die met de minuut meer bitter en zuurder dreigt te worden. Wees er dankbaar voor, zoals wij om je heen dankbaar zijn voor jou!

imageMet de donkere en koude kwaliteiten van de winter is het makkelijker voor Kapha’s om uit balans te raken. Ze worden dan traag, lui, zwaar op de hand en kunnen last krijgen van hun longen en verkoudheid. Dit gerecht is de perfecte anti-dosis daarvoor. Niet alleen zitten er een overvloed aan Kapha balancerende smaken in (heet, bitter en wrang), maar ik heb bovendien voor zoveel mogelijk symbolische ingrediënten gekozen die in het Oosten en Westen worden gegeten om een overvloedig jaar in te luiden. In Aziatische landen worden noedels vaak met nieuw jaar of op iemands verjaardag gegeten als symbool voor een lang leven. Het is dan ook de bedoeling dat je je noedels helemaal, en het liefst onder luid gesmak, opslurpt en ze zo lang mogelijk heel laat. Ik koos voor boekweitnoedels omdat boekweit een droger graansoort is, goed geschikt voor Kapha. Eieren staan symbool voor vruchtbaarheid, nét als de Kapha dosha. Ik gebruikte kwarteleitjes. In Italië worden linzen vaak geserveerd om financiële voorspoed te symbolen omdat ze een (kleine) gelijkenis met munten vertonen. Wil je het groter aanpakken dan gebruik je groene bladgroenten. In dit geval koos ik voor de hele stevige en boerse cavalo nero met hartige roergebakken shi-take champignons, sesam-, mosterdzaad, gember en knoflook. Je snapt zelf wel waar de groene bladeren voor staan…… Wat gemarineerde geraspte rode kool en wortel voor de kleur en tot slot een hele bijzondere touch door witlof te karameliseren met shoyu, bruine rijststroop en een druppeltje truffelolie. Talk about east meets west!

imageServeer dit gerecht in een bowl voor het ultieme “cocooning” gevoel. Of maak het wat chiquer door de losse componenten op een bord te draperen. Als je geen zin hebt om alle componenten te maken dan kies je gewoon die uit waar je wel trek in hebt en maak je daar wat meer van. Maar wat je ook doet, geniet er overvloedig van!

De overvloedige sobanoedelbowl

imageVoor 2 personen

Voor de linzen

 • 50 gram belugalinzen
 • 2 theelepels honing
 • 1 theelepel shoyu
 • 1 klein knoflookteentje uitgeperst
 • 1 theelepel fijngehakte gember
 • ½ theelepel kokosbloesemsuiker
 • 2 theelepels sesamolie
 • Beetje zout

Voor de rode kool

 • 100 gram geraspte rode kool (ik maal dit altijd fijn in mijn mini keukenmachientje)
 • 2 theelepels bruine rijstazijn
 • 1 theelepel bruine rijststroop
 • Snufje zout

Voor de gekarameliseerde witlof

 • 1 grote witlof in de lengte gehalveerd
 • 1 theelepel bruine rijststroop
 • ½ eetlepel shoyu
 • Paar drupjes truffelolie (optioneel) anders een klein scheutje olijfolie
 • Snufje zout

Voor de roergebakken bladgroenten

 • 1 theelepel ghee
 • ¼ theelepel zwart mosterdzaad
 • ½ theelepel sesamzaad
 • 1 halve kleine ui in ringen
 • ½ knoflookteen in dunne plakjes
 • Klein stukje verse gember in dunne staafjes
 • 30 gram shitake gehalveerd
 • 25 gram gewassen en grof gesneden cavalo nero (of groffe spinazie)
 • Chilivlokken (optioneel)
 • 150 gram sobanoedels
 • 50 gram rauwe geraspte wortel
 • 2 halfzacht gekookte kwarteleitjes gepeld en gehalveerd

Breng de linzen met ruim water in een medium pot aan de kook. Laat ongeveer 15 tot 20 minuten zacht koken tot beetgaar. Let erop dat ze niet te zacht worden. Maak ondertussen een snelle dressing door alle overige linzeningrediënten goed door elkaar te roeren. Zodra de linzen gaar zijn giet je ze af en doet ze terug in de pan. Giet de dressing erover heen terwijl ze nog warm zijn en laat het even intrekken terwijl je de andere bestandsdelen klaar maakt.

Meng voor de gemarineerde rode kool alles in een klein kommetje en laat 10 minuutjes marineren.

Verwarm je oven op 200 graden C. Maak voor de witlof in een ovenschaaltje een marinade van rijststroop, shoyu, (truffel)olie en zout. Leg daar de gehalveerde witlofstronkjes met de gesneden kant naar beneden bovenop. Schep een klein beetje marinade bovenop de witlof. Doe in de oven en bak in 10 minuten gaar en licht gekarameliseerd. Keer halverwege de baktijd de witlofstronkjes voorzichtig met een spatel om.

Breng in een ruime pan water met een snufje zout aan de kook. Als het kookt doe je er de sobanoedels in. Kook 4 minuten tot net beetgaar. Laat uitlekken en doe terug in de pan. Bedruppel direct met een heel klein beetje sesamolie zodat de noedels niet aan elkaar gaan plakken. Doe een deksel op de pan en hou apart tot alle bestanddelen klaar zijn.

Verhit de ghee in een koekenpan en doe er de mosterdzaadjes in zodra de ghee goed heet is. Werk snel want ze zullen gaan poffen als popcorn. Gooi er gauw het sesamzaad, de knoflook, ui en gember bij en bak tot net goudbruin zo’n minuutje of twee al roerbakkend. Doe er dan de shi-take in en bak nog 3 minuutjes. Draai het vuur zo nodig wat lager om de ui en knoflook niet te verbranden. Dan doe je de cavalo nero erbij en roerbak nog 3 minuutjes. Doe er dan een klein scheutje water bij en stoom een minuutje of 2 tot de cavalo nero gaar is. Het blijft vrij stevig, dat hoort zo. Het is een hele sterke bladgroentesoort. Maar zorg er wel voor dat het niet meer rauw is. Breng tot slot op smaak met zout en als je dat wilt chilivlokken.

Stel nu je bowl samen door wat noedels in een eenpersoonskom te scheppen. Schep aan de zijkant van de bowl je bijgerechten netjes naast elkaar. Bewaar de kwarteleitjes voor het midden en garneer desgewenst met een takje of wat fijngehakte bieslook.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s