The Ayurvedic Manburger

Scroll down for English version

imageIk heb mezelf altijd als een vrouwenvrouw beschouwd. Ik vind vrouwen geweldig. Ik begrijp ze, waardeer ze, respecteer ze. Ze zijn zorgzaam, gevoelig en creatief en ik ben apetrots er één te zijn. Waarschijnlijk heb ik daarom het grootste deel van mijn leven ook overwegend vrouwelijke vrienden gehad. En ook zakelijk heb ik me jarenlang omringd met vrouwen. Dat heeft veel voordelen gehad, maar ook één groot nadeel. Zoals Ayurveda zegt “Like increases like”. Dus met alleen vrouwelijke energie om je heen is de kans groot dat overwegend je gevoelige, creatieve en zorgzame kanten worden aangesproken en ontwikkeld. Dat is natuurlijk prachtig, maar als mens heb je meer eigenschappen nodig voor een succesvol leven. Zeker wanneer je een eigen bedrijf runt.

imageVanaf de zomer van 2014 voelde ik een enorme behoefte om The Soul Food Company eens goed onder de loep te nemen. De 1,5 jaar daarvoor waren een wervelwind geweest met hoge pieken en even diepe dalen. Het was een prachtig avontuur maar de hoogste tijd voor een herevalutie van mijn bedrijf, mezelf als ondernemer en mezelf als mens. Ik besloot iets te doen wat ik al te lang had uitgesteld en dat was om hulp vragen. En niet hulp van de mensen die me precies zouden vertellen wat ik mezelf al maanden zelf ook al aan het vertellen was. Maar hulp van mensen die met een onafhankelijke en misschien wel tegenovergestelde blik naar mijn bedrijf zouden kijken. En zo gebeurde het dat ik me ineens in het gezelschap van verschillende zakenmannen bevond. En om te zeggen dat het een verfrissende ervaring is geweest is een understatement.

imageIk heb mannen, en vooral zakenmannen, altijd een beetje als aliens beschouwd. Als vrouw, en zeker als zwarte vrouw in een wit Nederlandse gemeenschap, begreep ik niets van het “ouwe jongens-krentenbrood” systeem. Samen een partijtje voetballen en daana de kroeg in om bier te drinken, onderwijl mooie zakendeals makend was mij totaal vreemd. En ook tijdens mijn opleiding aan de Hogere Hotelschool bleven mijn, vaak zeer welgestelde, mannelijke medestudenten een mysterie voor mij. De vanzelfsprekendheid waarmee zij hun toekomstig succes verwachtten bekeek ik met grote verbazing. Als dochter van een vader die op 9 jarige leeftijd in Suriname wees werd, in bittere armoede in een streng christelijk kindertehuis werd grootgebracht en vervolgens zijn levenlang keihard heeft gewerkt om zijn gezin een betere toekomst te geven was mijn zakelijk voorbeeld. Dus wat ik ken is hard werken, harder werken en dan nog net iets harder werken. Begrijp me niet verkeerd, mijn vader heeft het zowel privé als zakelijk geweldig gedaan. En nu hij met pensioen is woont hij met mijn moeder in Frankrijk omdat hij zich nooit heeft laten beperken door zijn bescheiden achtergrond. Maar geen van zijn succesen zijn op een voetbalveld of in de kroeg beklonken. Dus veel ervaring met die manier van zakendoen heb ik niet meegekregen.

imageHoe welkom was de verrassing om met zakenmannen in contact te komen die niet alleen heel erg kundig, professioneel, respectvol en inspirerend bleken maar niets weg hadden van die dronken rijke medestudenten uit mijn studietijd. Ze bleken boven alles heel erg menselijk. Waar ik het meest van stond te kijken is hoezeer deze mannen mij het succes gunnen. Zonder me te betuttelen moedigen ze me aan. Ze stellen me de juiste vragen en staan open voor mijn kijk op zaken. Tegelijkertijd laten ze me niet wegkomen met slap geouwehoer. Bij mannen draait het uiteindelijk ook juist om het resultaat en niet alleen om de lessen die je leert op weg naar dat resultaat. Ook heb ik ontzettend veel geleerd van hun proactief gedrag. Niet alleen zeggen dat ze iemand kennen die je misschien wellicht als je het heel lief vraagt over 15 jaar verder kan helpen. Maar gewoon direct de telefoon pakken, bellen en on the spot de connectie maken. De mannen die dit afgelopen jaar mijn zakelijk pad hebben gekruist hebben mijn beeld van wat een zakenman, of zo je wilt zakenmens, is voorgoed veranderd. En in heel positieve zin.

imageEn dus draag ik deze post op aan mijn zakenmannen van het jaar. Dank je wel heren van Dr. Woe die me hielpen om mijn eigen verhaal zonneklaar te krijgen. Dank je wel Hans Wessels, de aardigste marketing guru die ik me kon wensen. Dank je wel Uli Geneger van Liluc, mijn websitebouwer, voor het voor de zoveelste keer aanpassen van mijn website. Dank je wel Rubin van Kooyk voor het filmen en editen van mijn crowdfundingsfilmpje. Je ziet bijna niet meer dat ik van de zenuwen de tekst wel 20 keer opnieuw in heb moeten spreken. Dank je wel Carel van der Linde en Ron, mijn boekhouder en zijn accountant vriend, voor het doorlichten van mijn financieel plan. Dank je wel Ernst-Jan Bokma van Stark Diepenhorst en Bokma, (www.sd-b.nl) voor het eindeloos brainstormen, meedenken en waardevolle contacten leggen. En heel erg bedankt business angel, die ik om privacy redenen hier niet bij naam noem, die in mij investeert. En tot slot, dank je wel papa. Want jij hebt me zonder dat je het wist mijn belangrijkste zakelijke les geleerd. GEEF NOOIT OP!

Omdat ik me kan voorstellen dat jullie heren niet altijd zin hebben in liflafjes heb ik speciaal voor jullie een maaltijd bedacht die mans genoeg is om na het voetballen in de kantine te serveren maar ook volledig Ayurveda proof is. Daarbij heb ik me natuurlijk wat vrijheden gepermiteerd. Maar wat heb je aan  regels als je ze nooit overtreedt, niet waar?

imageMijn burger is gemaakt van pittige panir, een Indiase verse stevige kaassoort die je heel makkelijk zelf maakt maar tegenwoordig ook zonder probleem in een goede natuurwinkel kant en klaar kunt kopen. Die heb ik gemarineerd in een yoghurtmarinade boordevol specerijen en wat citroensap om daarna lekker rokerig te grillen onder een hete grill. Daarbovenop gaat een hele gegrillde portobello champignon en, omdat het in mijn agenda nog een heel klein beetje kerst is, een gebakken kwarteleitje. Zoals een échte hamburger betaamt zijn de bijgerechten essentieel om de burger áf te maken. Ik gebruik zoetzuur gemarineerde rode uien en knapperige zoete aardappelfrietjes met Pitta specerijen en ghee uit de oven. Mijn broodje besmeerde ik met biologische mayo (voor deze ene keer dan) en belegde ik met plakjes tomaat, komkommer en sla. Ik kookte, bouwde, proefte en zag dat het goed was. En heb zo een bruin vermoeden dat ook mijn vrouwelijke lezers na een hap van deze burger voor de bijl zullen gaan….

Als de strengere lezers onder jullie je nu afvragen hoe ik het in mijn hoofd haal om deze hamburger Ayurvedisch te noemen dan wijs ik jullie graag op het feit dat in dit gerecht alle 6 belangrijke Ayurvedische smaken zitten. Zoet van de zoete aardappelfriet en mayonaise, zuur van de yoghurt en citroenmarinade, heet van de chili in de marinade, bitter van de kurkuma in de pitta specerijen en wrang van de portobello champignons. Het geheel breng je natuurlijk op smaak met een beetje zout, de 6de smaak. Dus, lekker púh!

Beste heren, dat we in 2015 nog vele mooie zakelijke momenten mogen delen. Eet smakelijk en op jullie gezondheid!

imageDe Ayurvedische manburger

Gebaseerd op een recept van Anjum Anand

Voor 2 mannen

Marinade

 • 140 gram griekse yoghurt
 • 1 duimbreed geschilde verse gember
 • 1 klein knoflookteentje
 • 1 1/3 theelepel chillipoeder
 • 1 1/3 theelepel komijnpoeder
 • 1 1/3 theelepel garam masala
 • sap van 1/2 citroen
 • 3 eetlepels zonnebloemolie
 • zout naar smaak

Zoete aardappelchips

 • 500 gram geschilde zoete aardappel in slanke frietjes gesneden
 • 1 theelepel ghee
 • 1 theelepel pitta specerijen (of andere specerijen naar smaak)
 • 1/4 theelepel zout
 • 1/2 theelepel maiszetmeel

Hamburger

 • 300 gram panir in 2 stukken
 • 2 medium portobello champignons
 • beetje olijfolie om te grillen
 • 2 vierkante ciabattabroodjes of volkoren hamburgerbroodjes
 • 2 kwarteleitjes
 • 1/4 stukje komkommer in dunne plakjes
 • 1 tomaat in plakken
 • 2 grote slabladeren
 • 1 halve kleine rode ui in hele dunne ringen
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 1/2 theelepel ahornsiroop
 • 1 theelepel koud water
 • beetje himalayzout en wat zwarte peper
 • mayonaise naar smaak

Verwarm de oven op fanoven stand voor op 200 graden C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng voor de gemarineerde rode ui de appelazijn, ahornsiroop, het water, een snufje zout en wat gemalen verse zwarte peper in een klein glazen kommetje. Doe daar de rode uienringen bij en laat marineren tot je klaar bent om te serveren.

Doe dan alle ingrediënten voor de marinade in een kleine keukenmachine en blender tot een gladde marinade. Doe de panirstukken in een ondiepe kom en giet er de yoghurtmarinade overheen. Zorg ervoor dat de panir helemaal omwikkeld is met marinade. Laat tenminste 20 minuten marineren.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de frietjes door elkaar. Doe over op de ovenschaal en bak 15 minuten in het midden van de oven.

Bekleed een andere ovenplaat met aluminiumfolie en leg er de panirplakjes op. Hou een beetje marinade apart en doe dit op de panir wanneer je deze halverwege de grilltijd hebt omgedraaid. Als de frietjes 15 minuten hebben gehad hussel je ze voorzichtig om en zet nu de grillfunctie van de oven ook aan. Doe de bakplaat met de gemarineerde panir onder de hete grill. Grill voor 5 minuten aan één kant. Draai daarna voorzichtig met een spatel om, bestrijk de panir met de overgebleven marinade en grill nog 5 minuten aan deze kant. Let op dat je frietjes ondertussen niet verbranden maar ze moeten wel lekker knapperig worden.

Tijdens de laatste 5 minuten dat de panir aan het grillen is verhit je een grillpan op hoog vuur. Besprenkel de portobello’s met een klein beetje olijfolie en wat zout. Snij je ciabattas of broodjes door de helft. Grill je brood en portobello in de grillpan. De portobello zal ongeveer 2 minuten aan beide kanten nodig hebben. Het brood wat korter. Bak tot slot je kwarteleitjes in een klein beetje ghee in een hete koekenpan.

Tijd om de Manburger op te gaan bouwen. Doe een ciabattahelft op je bord en doe er wat mayonaise naar smaak op. Drapeer daar tomaatplakjes, komkommerschijfjes en een slablaadje op. Schep nu voorzichtig de gegrillde panir hier bovenop, dan de gegrillde champignon en tot slot het gebakken kwarteleitje. Doe de tweede broodhelft op je burger en steek een sateprikker door de burger om alles op z’n plaats te houden. Schep dan de zoete aardappelfrietjes op het bord en zet er wat gemarineerde rode uienringen bij.

English version

I have always considered myself a woman’s woman. I think woman are great. I get them, appreciate them, respect them. They are caring, sensitive and creative and they make me proud to spell my name W.O.M.A.N as the famous poem by Maya Angelou goes. Which might explain why for the greatest part of my life I’ve mainly had female friendships. And also businesswise I have been surrounded with woman for the longest time. That has been very benificial to me in many ways but also had one major disadvantage. As Ayurveda states “Like increases like”. So with all the feminine energy around me it was mostly my sensitive, caring and creative sides that were developed and nourished. Which of course is fine and dandy but to be a complete humanbeing you need more qualities than that. Especially when running your own business.

Starting in the summer of this year I felt a tremendous urge to take a good look at The Soul Food Company. In the 1.5 years prior to that my life had been a whirlwind of activity with great peaks and equally deep valleys. This great adventure I had been on demanded a re-evaluation. Of my business, me as a business woman and me as a person. So I decided to do something I had postponed for way too long. I decided to ask for help. But not from the (woman) people around me who would for the most part probably give me the same advice I had been giving myself for months. But from people who would have a more independent, and maybe even, opposite look at my company. And so faith would have it that all of the sudden I found myself surrounded by those creatures who had been so foreign to me for so long. Business men. To say that it has been a refreshing experience is an understatement.

To me men, and particuliarly business men, have been alien for a long time. As a woman, and certainly as a black woman in a white society, I didn’t quite get the whole “old boys network-thing”. Cussing and swearing at each other during an aggresive game of soccer to end up with beers in the pub, whilst making the best business deals was as foreign to me as snow in Curacao. Also during my study at the Hotel management school I would observe my, often very wealthy, male fellow students with great wonder. As the daughter to a father who became an orphan at 9 and grew up dead poor in a strict Christian orphanage to end up spending the greatest part of his life working like a dog to create a better future for his family, the ease with which they claimed their future succes was almost blasphemy to me. My business example was you work hard, than harder and than just even a little bit harder. Don’t get me wrong, both in his personal als well as in his business life my dad did great. And now retired he lives in a French country town with my mother where they are the only black people in town, simply because he refused to ever be confined by his humble beginnings. But none of his successes ever involved running after a foot ball on a soccer field or drinking beers, so that whole networking thing wasn’t excatly my cup of tea.

Oh but what a welcome surprise to meet business men who aren’t only very capable, professional, respectful but looked nothing like those drunk spoiled brats from my college years. More importantly they turned out to be very human. What shocked me the most was how much these men are rooting for me to succeed. Without getting all macho man on me they incourage me. They ask the right questions and are open to my vision on doing business. At the same time they don’t let me get away with B.S. For men in the end the result is just as, or even more important, than the way you get to that result. I have also learned a lot from their proactivity. Not just say they might know some guy who just maybe in 15 years might help me if I ask really nicely. But just picking up the phone there and than, dailing the number and making the connection on the spot. The men who have crossed my business path this past year have changed my view on what a business man, or business person if you like, is for good. And in a very positive manner mind you.

And so I dedicate this post to my business men of the year. Thank you gentlemen at Dr. Woe for helping me to get my own story cristal clear. Thank you Hans Wessels for being the kindest and most real marketing guru I could have wished for. Thank you Uli Geneger of Liluc, my website designer for remodeling my website yet again. Thank you Rubin van Kooyk for filming and editing my crowd funding film. You can hardly see that I had to redo it 20 times or so because I was so nervous and kept forgetting my lines. Thank you Carel van der Linde and Ron, my bookkeeper and his accountant friend, for evaluating my financial plans and putting up with my tears. And thank you so much my business angel, who for privacy reasons I won’t name here, for investing in me. And finally thank you dad for giving me my best business lesson to date without even being aware of it. To NEVER GIVE UP!

Because I can imagine that you gentlemen don’t always feel like having “lady food” I created this dish especially for you. Manly enough to have after the game but also totally Ayurveda proof. Of course I allowed myself some artistic freedom. But hé, what good are rules if you never break them right?

My burger is made from spicy panir, which is a typical Indian fresh cheese that is really easy to make but can be bought at any good Organic store nowadays. I marinated the cheese in a spicy yoghurt and lemon marinade before grilling it to smoky perfection under a boiling hot grill. The panir is topped with a grilled portobello and, since in my book christmas still isn’t totally over, I added a fried quaill egg. As any burger loving fanatic knows it’s the side dishes that elavate a burger to greatness status. So you find sweet and sour marinated red onions and crispy oven roasted sweet potato fries with Pitta spices and ghee on the side. For my bun I went for a toasted ciabbatta that I smeared with a bit of organic mayo (just this once) and draped with slices of tomato, cucumber and lettuce. I grilled, build and tasted and found that it was good.  A little birdy tells me my woman friends will be equally enchanted by this tasty treat after even just one bite….

For the stricter readers among you who might be asking yourselves right now how I have the audacity to even call this dish Ayurvedic, may I point out that all 6 Ayurvedic tastes are represented in this manly meal. Sweet from the sweet potato and mayo, sour from the yogurt and lemon, spicy from the chili, bitter from the turmeric in the pitta spices and astringent from the portobello mushroom. We season everything with himalaya salt to complete the deal. So, get off my back already! 

Dear gentlemen, may we have many inspiring business moments in 2015 as well. Enjoy and this one is to you!

The Ayurvedic Manburger

Based on a recipe by Anjum Anand

For 2 men

Marinade

 • 140 grams greek yogurt
 • 1 thumb sized piece of peeled fresh ginger
 • 1 small clove of garlic
 • 1 1/3 teaspoon of chilli powder
 • 1 1/3 teaspoon cumin powder
 • 1 1/3 teaspoon garam masala
 • juice of 1/2 a lemon
 • 3 tablespoons sunflower oil
 • salt to taste

Sweet potato fries

 • 500 grams peeled sweet potato cut in thin fries
 • 1 teaspoon ghee
 • 1 teaspoon pitta spices (or any spices of your liking)
 • 1/4 teaspoon salt
 • 1/2 teaspoon corn starch

Hamburger

 • 300 grams panir in 2 pieces
 • 2 medium portobello mushrooms
 •  a bit of olive oil for grilling
 • 2 square ciabatta rolls or whole wheat hamburger buns
 • 2 quaills eggs
 • 1/4 piece of cucumber in thin slices
 • 1 tomato in slices
 • 2 big lettuce leaves
 • 1 half small red onion in thin rings
 • 1 tablespoon apple vinegar
 • 1/2 teaspoon maple syrup
 • 1 teaspoon cold water
 • himalaya salt and black pepper
 • organic mayonaise to taste

Preheat your fan oven to 200 degrees C and cover a baking sheet with parchment paper.

For the marinated onion mix the apple vinegar, maple syrup, water and salt and pepper in a small glass bowl. Add the onion rings and leave to marinate until ready to serve. 

Put all ingredients for the yoghurt marinade in a small food processor and blend to a smooth marinade. Put the pieces of panir in a shallow bowl and cover with the marinade. Make sure that the panir is covered all over in the marinade. Leave for at least 20 minutes. 

Meanwhile mix all ingredients for the fries and pour on the baking sheet. Bake in the middle of the oven for 15 minutes.

Cover another oven sheet with aluminium foil and drape the panir on top. Keep a little bit of the marinade for later. When the fries have been in the oven for 15 minutes carefully turn them around and also put on the grill setting of your oven. Put the baking sheet with the panir right underneath the grill and grill for 5 minutes on both sides. When you turn the panir put the reserved marinade on this side and than grill for another 5 minutes. Keep a close eye on your fries once the grill is on making sure not to burn them. But you do want them to be nice and crispy. 

During the last 5 minutes of the panir grilling heat a griddled pan on the stove. Sprinkle a bit of olive oil and salt on the mushrooms. Cut your ciabattas or buns in half. Grill the bread and portobellos in the pan. The portobellos will need about 2 minutes on both sides. The bread will be done sooner. Finally fry the quaills eggs in a bit of ghee in a frying pan. 

Time to start building our manburger. Place one half of your bread on a plate and smear on some mayo. Drape the tomato, cucumber and lettuce on top. Now carefully scoop the grilled panir over the veggies, top with the grilled mushroom and a fried quaills egg. Cover with the top piece of bread and skewer with a long wooden skewer to secure the burger. Add the sweet potato fries and marinated red onion to the plate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s