X-mas junkie brussels sprouts with savoury pancakes

Lieve Soul Foodie vrienden,

imageJe zou het naar aanleiding van de geringe kerstgerechten die ik op deze blog heb staan misschien niet zeggen, maar ik ben echt gék op kerstmis. Het interesseert me niets dat het de laatste jaren is veranderd in een commerciële wedstrijd tussen wereld’s grootste bedrijven om te zien wie dit jaar de hoogste omzet binnenhaalt. Voor mij heeft kerst heel weinig te maken met wat je geeft maar vooral met welke intentie je het geeft. En je maakt mij niet gelukkiger dan wanneer ik geliefden mag verrassen met grote of kleine cadeautjes die ik uit het hart geef. Om je de waarheid te vertellen denk ik dat ik in één van mijn vorige levens absoluut een keer de kerstman moet zijn geweest. Waarschijnlijk ergens tussen mijn levens als Cleopatra en een sexy roodharige motor chick in. En nee, ik heb echt niet stiekem de hele dag van glühwein lopen nippen voor ik aan deze post begon…. Maar zodra ik hier klaar ben denk ik dat precies is wat ik de rest van de avond ga doen!

Ik hou van alles rondom kerst. De lichtjes in de stad en in huis. De groene kerstbomen vol glimmende kerstversiering. Het cadeaupapier, het eten, de kerstcocktails, de kerstfilms, het samenzijn met familie en vrienden. En de eindeloze kerstliedjes op de radio. Zelfs de hele stomme vind ik leuk. Gewoon alles.

Eén ding heb ik als echte Soul Foodie wel moeite mee tijdens kerst. En dat zijn ongeïnspireerde vegetarische gerechten. Ik zweer het, als ik nog 1 geroosterde pompoen gevuld met overgebleven kalkoenvulling voorgeschoteld krijg loopt iemand het risico om als gespieste kerstster boven op de kerstboom te eindigen. Ik weet, niet erg vredelievend van mij. Maar kom op mensen, het is ondertussen 2014. Niet 1995! Inmiddels hebben we zoveel meer opties als het op lekker vegetarisch eten aankomt. Bij mij thuis is het niet meer ongebruikelijk voor de carnivoren om enigzins jaloerzig te kijken naar wat ik nu weer aan mijn vegetarische gasten serveer.

imageGoed voorbeeld is bijgesloten recept. Ik weet, het ziet er supersimpel uit. (Even tussen ons, dat is het ook. Maar vertel dat alsjeblieft niet aan mijn oom die al 2 dagen met die reuze kalkoen in de keuken in de weer is…). Oh maar die smaak. Die smaak. En omdat ik soms autistische neigingen heb, nogmaals. Die smaak. Iedereen die beweert niet van spruitjes te houden daag ik uit om dit te proeven en niet een uur later al likkebaardend zich voldaan en gelukkigzalig op een oversized bank terug te trekken. Ik heb menigmaal mijn bordje met mes en vork moeten verdedigen tegen de grootste vleeseters, die na één hap met een verwilderde blik in hun ogen maar pogingen bleven wagen om nog één van mijn spruitjes te scoren. ,,Toe nou, nog één hapje. Ah, niet zo krenterig. Het is kerst!” roepend. Hoe graag ik ook niet deel, van mijn spruitjes blijf je af! Niet voor niets noemde ik dit gerecht X-mas JUNKIE spruitjes!!

Maar de spuitjes zijn niet het enige bijzondere op dit bord. De spinazie en boekweitpannenkoeken die ik erbij serveer zijn volgens mij één van de reden waarom kerst werd uitgevonden. Het recept is van de Green Kitchen Stories blog en vanaf de eerste keer dat ik het probeerde zijn ze een absolute favoriet in huize Soul Food Company. De heldergroene kleur maakt ze natuurlijk perfect met kerst, maar bij mij thuis kun je ze het hele jaar door op mijn menu’s treffen. Ze zijn ook geweldig voor de glutenvrije kerstgangers onder ons omdat ze met boekweitmeel worden gemaakt. Dit gerecht is perfect voor Pitta’s en Kapha’s vanwege de bittere en wrange smaken die je terug vindt in de spinazie, spruitjes en cranberries.

En dus, mijn toekomstige mede junks, rest mij niets anders dan jullie een geweldig kerst te wensen. Geniet van (nep) sneeuw, rendieren (niet op je bord aub!), stiekem zoenen onder de mistletoe, kerstgrogjes en, als je die ontvangt of geeft, je kerstcadeautjes. Als je deze kerst mensen om je heen hebt die je moet bevechten om je kerstspruitjes veilig te stellen heb je al het mooiste cadeau dat er bestaat. LIEFDE!

imageSpinazieboekweitpannenkoekjes met kerstspruitjes

Gebaseerd op een recept van www.greenkitchenstories.com

(voor 4 pannenkoeken)

 •  90 gram boekweitmeel
 • 1 ei
 • 200 ml melk
 • 1 theelepel gesmolten kokosolie of ghee (plus wat extra voor het bakken)
 • snufje zout
 • 50 gram goed gewassen (baby) spinazie

Meng alle ingrediënten in een blender of keukenmachine. Laat dit mengsel een half uurtje in de koelkast rusten.

Verhit ¼ theelepel kokosolie of ghee in een koekenpan op medium hoog vuur. Giet ongeveer ½ soepopscheplepel in het midden van de pan en draai die rond tot het beslag de volledige bodem van de pan bekleedt. Bak ongeveer 1 tot 2 minuten aan beide kanten alvorens op een bord over te doen. Hou warm in de oven of dek af met aluminiumfolie terwijl je de overige pannenkoeken bakt.

Roergebakken kerstspruitjes

 • 1 theelepel ghee
 • ½ ui in dunne ringen
 • 1 klein teentje knoflook in dunne plakjes
 • Stukje gember in kleine stukjes
 • 10 gram zonnebloempitten
 • 250 gram spruitjes in kwarten
 • 25 gram gedroogde cranberries
 • sap van ¼ sinaasappel
 • 2 theelepels ahornsiroop
 • rasp van ¼ sinaasappel

 Verhit een kleine wok of grote koekenpan en verwarm de ghee erin. Als die heet is bak je er de ui in tot het glazig is geworden. Voeg dan de knoflook en gember toe en bak 30 seconden mee. Nu bak je de zonnebloempitten een minuutje mee tot ze net bruin beginnen te worden. Dan gaan de spruitjes en cranberries in de pan. Roerbak al roerend een minuut of 5 tot ze net beetgaar zijn. Giet het sap over de groenten en laat nog een minuutje of 2 zachtjes bakken. Voeg nu de ahornsiroop, sinaasappelrasp en zout naar smaak toe.

 English version

Hello my lovelies,

You might not tell by my lack of Christmas recipes on this blog but I am a total christmas junkie. I love, love, love Christmas. I do not care that it has turned into a complete commercial party with major companies fighting for higher sales figures each year. To me Christmas has very little to do with what you give but much more with what intention you give. And to me there is no greater pleasure than giving a gift from the heart. To tell you the truth I think I might have been Santa Claus in one of my former lives. Probably right inbetween my lives as Cleopatra and a fierce red haired biker chick. And no, I have not been nipping from eggnog all afternoon before writing this post…. But probably will be right after finishing it!

I love all things christmassy. The christmas lights in the city and at home. The evergreen christmas trees bursting with shiny decorations. Gift wrapping, the food, christmas cocktails, christmas movies (my sister lovingly refers to me as “The Gringe”. Don’t ask!), the family gatherings. Even the never ending christmas songs on the radio. Even the really stupid ones. I can’t help it. I just love it all.

There is just one thing that, as a Super Soul Foodie, can get me upset at christmas. It’s uninspired vegetarian dishes. I swear, if I am served one more roasted pumpkin with turkey stuffing somebody is gonna end up as the Christmas star on the tree. I know, probably not very loving and peace promoting words on my part. But come on people! This is 2014, not 1995! By now we have so much more options when it comes to delicious veg friendly foods that it is just sinful to present something that is boring and tasteless. At my house the norm nowadays is that even the biggest carnivore looks with greedy eyes as I serve my non meat eating guests their christmas meal.

A great example is this recipe. I know, it looks super simple. (Just between you and me, it is. But please don’t tell my uncle who’s been fighting in the kitchen with a 10 kilo turkey for 2 days…). Oh, but that taste. That taste. And since I can be somewhat autistic from time to time, one more time. That taste. I dare anybody who claims not to like brussels sprouts to try this recipe and not sit spinning with joy on an oversized couch an hour later. Many a times I’ve been forced to defend my heavenly sprouts tooth and nail against even the biggest meat eater at the table. Even after just one bite they would try, with a bewildered gaze in their eyes to steal yet another one of my chrismassy sprouts from my plate. Whispering ,,Come on, just one more. Don’t be stingy. It’s X-mas after all!”. As much as I love to share, don’t touch my sprouts if you love your life! It’s not by accident I called them X-mas JUNKIE sprouts!!

But the sprouts are not the only highlight on this plate. The spinach and buckwheat pancakes that accompany them are the stuff that Christmas was made for. The recipe is by Green Kitchen story and from the very first time I tried them they became an absolute favorite at the Soul Food Company headquarters. The bright green colour of course makes them perfect christmas fare, but you can find these yummies on my menu year round. They are also perfect for gluten free christmas party go-ers, since they are made with buckwheat flour instead of wheat flour. This dish is perfect for Pitta’s and Kapha’s because of the bitter and astringent tastes, which are found in the spinach, sprouts and cranberries. 

And so my soon to be fellow junkies I leave you with the best of X-mas wishes ever. Enjoy (fake) snow, raindeers (not on your plate please!), secret snuggleing under the mistletoe, mulled wine and, if receiving or giving them, your christmas gifts. If you have some loved ones to fight off your christmas sprouts this year you already have the best gift around. LOVE!

Spinach and buckwheat pancakes with X-mas sprouts

based on a recipe from www.greenkitchenstories.com

(for 4 pancakes)

 •  90 grams buckwheat flour
 • 1 egg
 • 200 ml milk (you can also use soy, rice or almond milk)
 • 1 teaspoon melted coconut oil or ghee (plus some extra for frying)
 • pinch of salt
 • 50 grams well rinsed (baby) spinach  

Mix all ingredients in a blender or kitchen aid. Leave this mixture to rest for half an hour in the fridge.

Preheat ¼ teaspoon coconut oil or ghee in a frying pan on medium high fire. Pour about half a soup ladle full of the spinach mixture in the center of the pan and swirl around until the entire bottom of the pan is covered. Fry for about 1 to 2 minutes on both sides, than scoop out on a plate. Cover this with aluminium foil or keep warm in the oven while you fry the rest of your pancakes.

Stir fried X-mas brussels sprouts

 • 1 teaspoon ghee
 • ½ onion in thin rings
 • 1 small clove of garlic in thin slices
 • a small piece of ginger finely chopped
 • 10 grams sunflower seeds
 • 250 grams brussels sprouts quartered
 • 25 grams dried cranberries
 • juice of ¼ orange
 • 2 teaspoons maple syrup
 • grated zest of ¼ orange

Preheat a small wok or big frying pan and melt the ghee in it. When it is hot fry the onion rings in it until translucent. Now add the garlic and ginger and fry for another 30 seconds. Now add the sunflower seeds and fry for a minute or so until they start to brown slightly. Finally in go the sprouts and cranberries. Stir fry for about a minute or 5 or until they are al dente. Than pour in the orange juice and leave for another minute or 2. To finish add the maple syrup and orange zest tot the pan and season with salt and pepper.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s