And pop said the cinnamon & chili corn

Scroll down for English version. imageDeze post is net als het bijbehorend recept kort maar krachtig. Heel vaak klagen mijn Kapha vrienden bij mij dat ze zich buitengesloten voelen. Alles wat we in het Westen als “lekkers” beschouwen moeten zij van afblijven. Snoep, drop, koekjes, chips, taart. Nou eigenlijk zijn geen van deze erg aan te bevelen als ze uit de supermarkt komen omdat ze boordevol toevoegingen en E-nummers zitten om ze langer houdbaar en verslavender te maken. Voor Kapha niet, maar ook niet voor Pitta en Vata. Hoe zoeter en hoe zouter de snack, hoe moeilijker om ervan af te blijven. En dat weten commerciële producenten maar al te goed. Maar het is waar dat Kapha’s, die de meeste moeite kunnen hebben met het in bedwang houden van hun lijn, het minst vaak “ondeugende” snack uitstapjes kunnen maken. imageDit betekent zeker niet dat ze never nooit niet een snack mogen. Ze moeten alleen heel goed nadenken over welke snack ze in hun lichamelijke tempels toelaten. Dus om jullie en voorbeeld van een feestelijke en gezonde Kapha snack te geven heb ik deze knapperige en kruidige popcorn gemaakt. Maïs is een verdrogende graansoort en degenen onder ons met een Vata constitutie weten maar al te goed hoe het het luchtelement in ons verhoogt. Met net wat meer windjes dan sexy genoemd kan worden als gevolg. Maar deze droge kwaliteit is juist wat het perfect maakt voor Kapha die van nature vette, gladde en smeuïge kwaliteiten kent. De chili zorgt voor de “kick” en de kaneel is naar Ayurvedische maatstaven de perfecte Kapha balanceerder. Kapha’s zijn over het algemeen heel sterk maar kunnen last hebben van hun longen en luchtwegen. Kaneel is de meest geschikte specerij om kwalen aan de luchtwegen, sinusverstoppingen, bronchitis, verkoudheid en griep tegen te gaan. Nu het buiten kouder wordt is het sowieso een goed idee voor ons allemaal om er wat meer van te gebruiken dan normaal. imageDus daar komt ie dan lieve Kapha’s. Een snack helemaal speciaal en alleen voor jullie. Het is ook een perfect kerstcadeautje voor als je Kapha vrienden hebt en komt dus precies op tijd voor de feestdagen.  Als je de popcorn thuis opeet kun je in plaats van de kokosbloesemsuiker ook een beetje honing over de nog warme popcorn druppelen. Honing is namelijk de beste natuurlijke zoetstof voor Kapha omdat het gifstoffen uit je lichaam schhraapt en helpt om je bloedsuiker niveau op peil te houden. Maar doe dit niet als je de popcorn als cadeau in wilt pakken want anders zit je straks met een plakkerige smurrie in je pakketje. imageKaneel en chili popcorn (voor 4 personen)

 • 1 theelepel ghee
 • 50 gram gedroogde maïskorrels
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1/4 theelepel himalayazout
 • 1/2 theelepel chilivlokken
 • 1/4 theelepel kokosbloesemsuiker (of honing naar smaak)

Kies een vrij kleine pan met een passend deksel om de popcorn in te maken. Verhit de pan goed voor je de ghee toevoegt. Wacht tot het gesmolten en heet is en doe dan 1 maïskorrel in de pan. Doe direct de deksel op de pan. Luister heel goed tot je een plofje hoort. Dit betekent dat de maïskorrel is gepoft en dat de pan heet genoeg is om de rest van de maïs toe te voegen. Strooi dit in de pan en doe onmiddelijk de deksel er weer op. Schud de pan een paar keer heen en weer om de korrels in de ghee om te scheppen. Draai het vuur op medium en wacht tot je de maïs weer hoort ploffen. Dat zal in het begin vrij aggressief zijn en naarmate er minder ongepofte korrels overblijven met steeds langere tussenpozen zijn. Dit proces duurt ongeveer 3 tot 5 minuten, afhankelijk van hoe heet je pan is. Tussendoor kun je pan nog een beetje heen en weer schudden. Als je geen plofjes meer hoort haal je de pan van het vuur maar laat het deksel er nog een minuutje of 2 op. Soms gaan laatbloeiende korrels toch nog open door de achtergebleven hitte in de pan. Terwijl de popcorn aan het poppen is meng je de andere ingrediënten in een klein kommetje. Doe de popcorn over in een grote kom en besprenkel met de specerijenmix. Meng goed. Als je dat wilt kun je nu wat honing erover heen druppelen.

English version This post is just like the recipe that goes with it; quick and easy. So many times I hear from my lovely Kapha friends that they feel left out. All the things we consider as “treats” in the West are food enemies for Kapha’s. Sweets, chips, cakes, chocolate. Well actually none of these are highly recommendable for any dosha, be it Kapha, Pitta or Vata. Since most commercial versions are highly processed and filled with additives and E-numbers for longer shelf life and a more addictive taste. The sweeter and the saltier the snack the harder for us to just say no! But Kapha’s, who may have a harder time keeping their waste lines in check, need to be extra careful with the occasional “falling off the band wagon” thing than the other two types. This certainly does not mean that they can never ever have a snack. They just need to be very wise and conscious of what type of snacks they allow into their bodily temples. So to give you an example of a festive healthy snack I made this really tasty and fragrant popcorn. Corn is a drying type of grain and those of us with a Vata constitution might notice that it increases the wind in us, making us pass just a bit more gas than is considered sexy. But this dry quality makes it perfect for Kapha that by nature is more oily, smooth and unctuos and needs to counter balance those (sweet) qualities. The chili adds the necessary punch and the cinnamon is, in Ayurvedic terms, a true Kapha pacifier. Kapha’s are really strong but may suffer from colds are respiratory problems when out of balance. Cinnamon is the perfect spice for treatment of respiratory and sinus congestion, bronchitis, colds and the flu. So as the weather is getting colder outside a very good spice to start using more of. So there you have it my darling Kapha’s. A snack especially for you. It also makes a great X-mas give away present and so is perfect to try this festive season.  If you are enjoying the popcorn at home you can also leave out the coconut blossom sugar and instead drizzle a little bit of honey over your still warm popcorn. Honey is the best natural sweetener for Kapha as it is known to scrape toxins from the body and can help regulate blood sugar levels. However don’t do this if you will be gifting the popcorn otherwise you’ll end up with a sticky mess in your gift bags. Cinnamon and chili popcorn (for 4)

 • 1 teaspoon ghee
 • 50 grams dried corn kernels
 • 1 teaspoon cinnamon powder
 • 1/4 teaspoon himalaya salt
 • 1/2 teaspoon chili flakes
 • 1/4 teaspoon coconut blossom sugar (or honey to taste)

Choose a small sauce pan with a fitting lid to make the popcorn. Heat the pan well before adding the ghee. Add the ghee and wait until it is melted and hot. Now add just one corn kernel and put the lid on top of the pan. Stay put until you hear a pop. This means the ghee is hot enough to add the rest of the corn. Pour it in the pan quickly and put the lid on top immediatly. Swirl the pan around a couple of times and lower the heat to medium. You will hear the corn start popping, agressively at first and slowly at a lower pace. This might take about a minute or 3 to 5 depending on how hot your pan gets. Swirl the pan inbetween a couple of times. When all the popping has stopped immediatly remove the corn from the fire but keep the lid on for another minuter or two. Sometimes some late blooming corn kernels might still pop in the residual heat in the pan. While the corn is popping mix all the other ingredients in a small bowl. Pour the popped corn in a big bowl and mix in the spice mixture really well. If using you can drizzle over the honey now.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s