Smooth operator avocado and banana mousse

Scroll below to english version.

imageEn toen was het opeens koud. Koud, guur en winderig. Echt Vata weer! Met klapperende tanden staand op een tochtig metrostation droomde ik weg. Ik maakte een quickscan van de herinneringen in mijn hoofd tot ik stopte bij één die een heerlijk warme gloed door mijn lichaam verspreidde. Daar stond ik weer, in de keuken van een authentieke villa op Ibiza. Buiten scheen de zon en maakte de fuschia bouganville en de groene palmbladeren nog schitterender dan ze al waren. De villa was in stilte gehuld omdat alle yoga minnende gasten, op zoek naar de mooiste stranden, het mooie eiland aan het verkennen waren. Die zou ik voorlopig niet terug zien. Ik had een paar uur om bij te komen van de ochtenddrukte, even pootje te baden bij het zwembad en me in alle rust voor te bereiden op het avondeten.

Alhoewel ik, naar goed Ayurvedisch gebruik, ‘s middags de grootste maaltijd van de dag serveerde waren de diners toch nog een event om naar uit te kijken. Want bij het diner serveerde ik namelijk een nagerecht. En oh, hoe ik de dames aan de eettafel kon horen kirren van genot wanneer ze van het zoete goed dat ik ze had voorgezet aan het smikkelen waren! Het verbaasde me keer op keer weer dat zo een klein gerechtje zoveel plezier aan mensen kon ontlokken. Vooral omdat ik zelf niet zo een vreselijke zoetekauw ben en ik, als ik bijvoorbeeld voor een curry of een ijsje moet kiezen, ik standaard voor het hartige zal kiezen.

In Ayurveda zijn nagerechten niet bijzonder populair en dat heeft een goede reden. Ik heb eerder over de 6 Ayurvedische smaken verteld; zoet, zuur, zout, heet, bitter en wrang. In een gebalanceerde maaltijd zitten altijd alle 6 smaken. Als dat zo is dan voel je je verzadigd en tevree en heb je bijna nooit behoefte aan nóg iets zoets na je maaltijd. De zoete smaak wordt in Ayurveda geassocieerd met granen, noten, zuivel, vetten, natuurlijke zoetstoffen als honing en ahorn siroop en zoet (gedroogd) fruit. Zoet geeft een gevoel van vrede, liefde, warmte en veiligheid. Dat is de voornaamste reden waarom we het zo lekker vinden. Voor de balans gebruik ik in veel van mijn hartige gerechten een heel klein beetje kokosbloesemsuiker. Soms nauwelijks proefbaar maar het effect is dat mijn gerechten áf smaken en de eters een bevredigend gevoel geven. Omdat ik er dus voor zorg dat mijn maaltijden altijd alle 6 smaken hebben en zoveel mogelijk onbewerkte producten gebruik taal ik zelf eigenlijk nooit naar een nagerecht.

imageMaar er is nog een andere reden goede reden waarom nagerechten in Ayurveda niet vaak worden gebruikt. Elke smaak heeft een bepaald effect op ons spijsverteringsproces. Zoet maakt speeksel aan in onze mond en geeft daarmee het signaal af aan ons lichaam dat het kan beginnen met de eerste fase van vertering. In ons speeksel zitten namelijk enzymen die beginnen met ons eten al in de mond af te breken zodat het later in onze maag makkelijker te verteren wordt. Je ziet dus in veel (oude) eetculturen dat men eerder met zoet begint dan ermee eindigt bij een maaltijd. In het Midden- Oosten is het bijvoorbeeld gebruikelijk om gasten bij binnenkomst een dadel aan te bieden. Ten eerste omdat de zoete smaak als geen ander zegt “Wees welkom”en ten tweede om de spijsvertering voor de maaltijd die gaat volgen alvast op gang te brengen. Sluit je je maaltijd weer met zoet af dan breng je eigenlijk je spijsvertering in de war. Die denkt namelijk dat het hele verhaal weer van voor af aan gaat beginnen.

Als je een echte zoetekauw bent kun je eigenlijk beter je nagerecht op zichzelf eten. Bijvoorbeeld als snack ergens tussen 15:00 en 17:00 uur. Dit is hartje Vata (of Lucht)tijd en vaak een moment waarop we ons wat kunnen voelen inkakken. Vooral Vata’s kunnen last hebben van wisselende energie en meestal zullen ze rond deze tijd behoefte hebben aan wat extra energie. Als ik dan een zoet gerecht eet geniet ik er zelf meestal meer van dan als ik het na een volledige maaltijd nog ergens bij moet “proppen”.

Anyway, staand op dat ijskoude perron dacht ik terug aan dit toetje dat ik een avond op Ibiza maakte met smeuïge avocado’s, banaan en een scheutje kokosmelk. De yogadames waren me erg dankbaar en één gast mailde me zelfs later om het recept. Dus lieve Maaike, bij deze! Het toetje is door de romige smaak en gezonde vet uit de avocado een geweldig dessert als tegenhanger voor de droge kwaliteit van Vata.  En de kleuren doen me terugdenken aan die prachtige kleuren van de weelderige bloemen en planten in de tuin van die mooie villa. Het is ook nog eens supersnel te maken en geserveerd in een champagne coupe of flute schitterend om te zien.

imageDus haal een avocado, banaan en wat kokosmelk in huis en ga gauw deze romige lekkernij maken. Want mocht je je een dezer dagen onverhoopt ook op een ijzig perron bevinden dan heb je nu tenminste iets lekkers om aan te denken. Ik weet, een schrale troost, maar je moet ergens beginnen toch?

Avocado en banaan mousse (voor 4 personen)

 • 2 rijpe avocado’s
 • 2 rijpe bananen
 • 20 ml maple syrup
 • rasp van 1/2 limoen
 • sap van 1 limoen
 • drupje vanille essence
 • 1 theelepel geraspte verse gember
 • 50 ml dikke kokosroom
 • Snufje himalayazout

Meng tot een gladde mousse in de keukenmachine en spuit of schep in glaasjes. Laat een half uur in de koelkast koelen. Garneer desgewenst met granaatappelpitjes.

English version
And just like that all of the sudden it was cold.  Very cold and very windy. And as I stood shivering on a freezing subway station my mind wandered off. Anything to distract me even if just for a moment, so I could forget that my fingers were about to fall off from the cold. I made a quick scan of all the memories in my head and stopped at one that sent a warm glow through my entire body. There I was again, in the kitchen of a traditonal villa on lovely Ibiza. Outside the sun made the fuschia bouganville and green palm leaves glisten like brilliant jewels. All of the yoga loving guests were out for the afternoon, in search of the best Ibizan beaches. For just a few precious hours I would have the house to myself. A bit of quiet time to recover from the morning rush, to cool my tired feet in the pretty pool and to slowly start preparing for dinner. 

Although, as Ayurveda dictates, I had been serving the biggest meal of the day for lunch nevertheless dinner was still a bit of an event at these retreats. Because with this meal I served dessert. And oh, how the ladies would swoon over my sweet concoctions. I would hear the purs of joy all the way in my kitchen whilst cleaning up. It never seized to amaze me how such a small treat could entice such huge joy. Especially because I don’t have much of a sweet tooth myself and given the choice between, say a curry and icecream, I will without fail pick savory over sweet. 

In Ayurveda desserts are not very popular and with good reason. I have mentioned the 6 tastes of Ayurveda before; sweet, sour, salty, spicy, bitter and astringent. As you know by now a balanced meals should have a bit of all 6 tastes. Because when it does you feel satisfied and happy after your meal. According to Ayurveda you find the sweet taste in all grains, nuts, dairy products, healthy fats, natural sweeteners and sweet (dried) fruits. Sweet tastes make you feel peaceful, loved, warm and safe. This is the main reason why we love it so much. For balance I will often add just a tiny bit of coconut blossom sugar to my savoury dishes. Often you won’t even be able to actually taste it but the effect is that my meals taste “complete”. So because I always include all 6 tastes in my meals and make sure to use as many wholegrain unrefined produce I rarely need a dessert after I’ve eaten my main course. 

But there is yet another good reason why desserts aren’t used much in Ayurveda and it has to do with our digestive processes. See, our digestion responds to all tastes differently. The sweet taste creates saliva in our mouth (Really, it’s true. Try it next time you have something sweet) and this signals our body that we are ready for the first stage of digestion.  There are enzymes in our saliva that start breaking down our food in the mouth to make it easier for the enzymes in the stomach to get the rest of the job done. So very often in traditional food cultures the custom is to start with sweet rather than to end the meal with it. For example in many Middle Eastern countries dinner guests are greeted with a date upon arrival. This first of all is a way of saying “You are very welcome in my home” and secondly it gets the digestion started for the meal to follow. If you end your meal with the sweet taste you are actually confusing your digestive system making it wonder if the entire digestion program is starting from scratch. 

If you love your sweets it is a better idea to have them on their own. Say for example as a midday snack anywhere between 3 and 5 pm. This is smack in the middle of Vata (Air) time and the time of day for most of us that we can use a little pick me up. Especially Vata’s can suffer from fluctuating energy levels and usually need some extra energy around this time. In my experience I enjoy having something sweet more when I have it at this time rather than trying to squeeze it in an already pretty full belly after dinner.

Anyway, as I stood freezing on that station I thought of a dessert I made on one of those evenings on Ibiza using smooth avocado’s, bananas and a dash of creamy coconut milk. The yoga ladies thanked me for it and one guest even mailed me for the recipe later. So dear Maaike, this one is for you! Due to its creamy consistency and the healthy fats of the avocado this sweet little number is the perfect counter balance for the dry quality of Vata. And the colours remind me of the beautiful vibrant colours of the flowers and plants in the lush garden of that beautiful Ibicenco villa. It also is super quick to make and served in a champagne glass a joy to behold. 

So go get yourself an avocado, a banana en some coconut milk and give this baby a try. So should you find yourself on a cold subway station any time soon at least you will have something sweet to day dream about. I know it’s little consolation, but he, we’ve got to start somewhere right?

Avocado and banana mousse (for 4)

 • 2 ripe avocado’s
 • 2 ripe bananas
 • 20 ml maple syrup
 • 1/2 a grated lime
 • juice of 1 lime
 • drop  of vanila essence
 • 1 teaspoon grated fresh ginger
 • 50 ml thick coconut cream
 • tiny bit of himalaya salt

Mix everyting to a smooth mousse in a kitchen aid of blender and scoop  in glasses. Let rest in the fridge for half an hour. Garnish with pomegranate seeds of you wish.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s