“I am not afraid of autumn” Mexican bean soup

imageScroll  naar beneden voor Nederlandse versie

Hello my blog friends,

I just finished another week of cooking for a yoga retreat on Ibiza and am getting myself emotionally ready for life in Amsterdam again. The weather on Ibiza has been amazing, 25 degrees with a soft breeze. But when I got back to Amsterdam there was a definite chill in the air. Also some internet birdies tell me that this week the Dutch Indian summer will be over and done with and we should prepare for stormy weather. In my book this means one thing; time for soup!

During the retreat I cooked on Ibiza in May it could still get quite chilly in the evenings. On one of those chilly nights I made a warming Mexican inspired soup with a strong vegetable stock as the basis. Some tomato, giant butter beans, shredded cabbage and cubes of courgette and pumpkin sealed the deal. It went down very well with the retreat guests so today I am sharing the recipe with you.

imageThe “secret” of this soup lies in the spices. Smoked paprika, cumin and dried oregano are what give the soup its typical Mexican flavour. But for sure a great stock is where this soup starts, elevating the recipe from a fair soup to a super delish and authentic hot treat. A good vegetable stock is a breeze to make and when using organic veggies you don’t even have to peel them. Which willl save you a lot of time. For my stock I most often use onions, leeks, carrots, root and regular celery and parsley stalks. Around 750 grams to a kilo of veggies for 2 liters of water. But usually I just use up whatever veggies I have lying around in my fridge. I cube them and fry them in a deep pan in a bit of olive oil til the onion turns translucent. Than I add 2 bay leaves, 4 whole peppercorns, some allspice and a few sprigs of dried thyme and finally the 2 liters of water. I let this simmer on low heat for about an hour and a half and than pour it through a sieve when cool enough to handle. You can keep the stock in the fridge for up to a week but I usually freeze some. But if you don’t feel like making the stock you can just use regular water for the soup but it will be a little less powerful.

Soup is sacred in Ayurveda and I must admit that I eat one almost every day. Especialy for Vata’s, who are quick to dry out, soup should be a daily menu item. Autumn is Vata season and so the perfect time to introduce more soups on your table. Even Kapha’s and Pitta’s benefit from eating more soups this time of year to also keep their air element in check. This particular soup is a perfect choice for them because it has beans in it which are great for Pitta and Kapha. If you are predominantly Vata and you know that beans don’t sit too well with you can use adzuki beans as well, as these are easier to digest. You can also leave the beans and cabbage out all together and just use more zucchini and pumpkin instead. Add some asafoetida for good measure if you like as it helps to combat flatulence. Cause although there isn’t much we can do about the winds outside, at least we have some control over those inside!

imageI served my soup with a side of avocado with crumbled feta and some homemade soda bread. You can find the recipe for the bread in this post. But equally delicious are some crispy tortilla ribbons and a dollop of yoghurt.

Happy autumn!

Mexican Bean Soup for 6

 • 1 tablespoon olive oil
 • 1 medium onion finely diced
 • 1 clove of garlic finely chopped
 • 1 teaspoon chilli powder
 • 1 teaspoon smoked paprika
 • 1 teaspoon cumin
 • 2 teaspoons dried oregano
 • 1 tablespoon tomato puree
 • 2 firm chopped tomatoes
 • 1 lt vegetable stock or water
 • 2 cans butter beans (drained)
 • 150 grams pumpkin cubed
 • 150 grams zucchini cubed
 • 1 medium red bell pepper cubed
 • 1\2 teaspoon brown sugar
 • 100 grams white cabbage shredded thinly
 • 2 tablespoons toasted pumpkin seeds for garnish
 • some shredded cilantro leaves for garnish
 • 2 avocado in slices
 • 100 grams feta cheese
 • 1 lime (cut into 6 wedges)

Heat the oil in a large pan. Sweat off the onions and garlic in the oil before adding all the spices. Cook these for a minute. Now add the tomato puree and cook for another minute. Add all veggies, stock or water and sugar but wait with the cabbage. Bring to the boil, stirring a couple of time. Turn down the heat and cook for 20 minutes. Now add the cabbage and cook until just wilted. Season with salt and pepper.

Serve your soup steaming hot in bowls garnished with pumpkin seeds and chopped cilantro. Add a side of avocado slices, crumbled feta and a lime wedge.

Nederlandse versie

Hallo blogvrienden!

Ik heb net weer een fijne week koken voor een yoga retreat op Ibiza achter de rug. Het was daar heerlijk weer, 25 graden met een briesje. Dus bij aankomst in Amsterdam was dat even flink slikken. De herfst is weer in het land. En dat betekent voor mij maar één ding; soeptijd!

Tijdens het vorig retreat op Ibiza in mei kon het in de avonduren behoorlijk afkoelen. Op één zo een frisse avond maakte ik een lekkere Mexicaans geïnspireerde soep met een krachtige groentenbouillon als basis. Wat tomaat, reuze boterbonen, witte koolslierten en blokjes courgette en pompoen maakten de soep af. Het was een grote hit bij de gasten en omdat ik hoorde dat het deze week gedaan is met de Nederlandse Indian summer deel ik het recept vandaag hier met jullie.

Het “geheim” van deze soep zit ‘m in de specerijen. Gerookte paprikapoeder, komijn en gedroogde oregano. Dit is wat de soep zijn kenmerkende Mexicaanse smaak geeft. Maar zeker niet onbelangrijk is de bouillon. Een goede groentenbouillon is heel makkelijk te maken en verheft je soep tot het “super-lekker” niveau. Als je biologische groenten gebruikt voor je bouillon hoef je ze niet eens te schillen, wat je veel tijd bespaart. Voor mijn groentebouillon gebruik ik meestal ui, prei, wortelen, (goed gewassen) knolselderij, bladselderij en peterseliestelen. Ongeveer 750 gram tot een kilo aan groenten op 2 liter water. Maar vaak maak ik gewoon alle restjes groenten die ik in de koelkast heb liggen op. Ik snij alles in blokjes, fruit ze in een klein beetje olijfolie in een diepe soeppan en voeg dan 2 blaadjes laurier, 4 hele peperkorrels, wat allspice korrels, een paar takjes gedroogde tijm en de 2 liter water toe. Dit laat ik ongeveer 1,5 uur op heel laag vuur sudderen en zeef daarna de bouillon. Na afkoelen is het 1 week houdbaar in de koelkast maar vaak vries ik ook een gedeelte in. Daar heb ik altijd lang plezier van. Maar heb je geen tijd of zin om de bouillon te maken dan gebruik je gewoon water. Je soep zal wat minder krachtig zijn maar nog steeds lekker.

Soep is heilig in Ayurveda en ik moet bekennen dat ik zo goed als iedere dag één eet. Zeker voor Vata’s die makkelijk kunnen uitdrogen zou soep dagelijks op het menu moeten staan. De herfst met haar extreme winderigheid is Vata seizoen ten top en dus ook de periode waarin Vata het makkelijkst uit balans raakt. Het wordt kouder en Vata’s kunnen last krijgen van een droge, trekkende huid en koude handen en voeten. Maar door het grillige Vataweer zijn zelfs Kapha’s en Pitta’s erbij gebaat in deze periode wat meer Vata verlagend eten te gebruiken. We kunnen allemaal wat meer warmte gebruiken. Deze soep is daar uitstekend geschikt voor omdat er bonen in zitten en Pitta’s en Kapha’s deze beter kunnen verteren dan Vata’s. Als je een Vata bent en je wilt deze soep maken maar je weet dat je niet goed reageert op bonen dan kun je de boterbonen vervangen door adukibonen. Die zijn makkelijker te verteren namelijk. Je kunt de bonen en witte kool ook helemaal weglaten en in plaats daarvan meer pompoen en courgette in de soep verwerken. Doe ook wat bonenkruid of asafoetida in de soep om winderigheid tegen te gaan. Want op de wind buiten hebben we geen invloed, maar die binnen gelukkig wel!

Om je soep op te pimpen serveer je het met stukjes avocado bestrooid met wat feta en een sneetje soda brood. Het recept daarvan vind je hier. Maar ook heerlijk erbij zijn wat knapperige tortilla chips en een schepje yoghurt.

Fijne herfst!

 

 

Mexicaanes bonensoep

voor 6 personen

 • 1 eetlepel olijflolie
 • 1 medium ui fijngehakt
 • 1 teentje knoflook fijngehakt
 • 1 theelepel chilli poeder
 • 1 theelepel gerookte paprika
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 2 theelepels gedroogde oregano
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 2 stevige  tomaten in blokjes
 • 1 lt groentenbouillon of water
 • 2 blikken boterbonen( gezeefd)
 • 150 gram pompoen in blokjes
 • 150 gram courgette in blokjes
 • 1 medium rode paprika in blokjes
 • 1\2 theelepel bruine suiker of kokosbloesemsuiker
 • 100 gram witte kool in dunnen slierten
 • 2 eetlepels geroosterde pompoenpitten om te garneren
 • wat fijngehakte korianderblaadjes om te garneren
 • 2 avocados in plakken
 • 100 gram feta
 • 1 limoen (in 6 partjes)

Verhit de olie in een grote pan. Bak de uien en de knoflook glazig in de olie alvorens de specerijen toe te voegen. Bak deze voor een minuutje mee. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak nog een minuutje. Nu gaan alle groenten, behalve de kool, de bouillon en de suiker in de pan. Breng aan de kook terwijl je de soep af en toe roert. Draai het vuur laag en laat de soep 20 minuten trekken of tot de groenten zacht maar nog stevig zijn. Voeg nu de kool toe en wacht tot deze net geslonken is. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de soep in bowls gegarneerd met de pompoenpitten en de koriander. Geef er wat plakjes avocado, verkruimelde feta en een limoenpartje bij.

 

 

Advertisements

One thought on ““I am not afraid of autumn” Mexican bean soup

 1. Pingback: Liefde is parelgort en rode bietrisotto | soulfoodieblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s