The hello and goodbye summer pea soup

Scroll naar beneden voor Nederlandse Versie

imageWell hello my dear readers. I have made it back to my little spot of heaven. A bit later than planned because I am being a busy bee working on a new and super exciting project. Can’t say much more right now but I am dying to share more details with you in a couple of weeks or so. Any way, this project has got me doing overtime on computer duty leaving me with minimal time for spending in the kitchen or behind the camera. Which is just as well since we (well at least those of us nót spending overtime behind their computers…) are enjoying  beautiful sunny weather in Holland right now.

imageThis is how I came to this recipe which is a real favorite of mine in both winter or summer time. It’s quick, it’s light yet satisfying, friendly on the wallet, gorgeously green and super easy to make. You can pimp it up or down with just a few little adjustments as you can see from the different pictures I’ve posted. Plus it is good for all three constitutional types. This soup is also easily enhanced by what you serve with it. Be it chique parmesan cheese flowers, a dollop of coriander and lime yoghurt or just a good grinding of black pepper. This time round I made a batch of crispy sweet potato fries with pistachio pesto to go with it. I realised I had posted pictures of it ages ago on this blog here and promised to add the recipe later but completely and utterly forgot about it afterwards. That was my Vata forgetfulness getting the best of me. My apologies. But life is all about second (third and fourth) chances. So better late than never, here it goes.

imagePeas are the only veggies I ever use frozen as I find that the organic frozen ones are often of better quality than their fresh cousins. Also frozen peas are available year round and it saves you the fiddly job of shelling the fresh pea pods. Especially when you plan to use peas for soup it’s not really worth the extra hassle. In Ayurveda all pulses, fresh or dried, are best for Pitta and Kapha types. But fresh peas are quite light to digest and should not form a problem for Vata’s on occasion. They can add a dash of asafoetida to the spices which will help keep their gas forming tendencies in check if so desired. Pitta’s might want to leave out the green chillies for a milder version.

I named this soup “Hello and goodbye soup” because, due to a very tight computer schedule , that’s just what I am gonna be doing today. So Hello and Goodbye my friends! Enjoy the soup and see you back next post.

Much love,

Daniëlle

imageSpicy pea soup with lime coriander yogurt

enough for 4 people or as a small appetizers for 15 tiny cups/glasses

 • 150 g onions finely chopped
 • 2 cloves of garlic finely chopped
 • 1 green chilli, seeds removed and finely chopped (optional)
 • 1 ½ tsp cumin powder (or more to taste)
 • 1 tablespoon ghee
 •  450 grams peas
 • 850 ml vegetable stock or water
 • 2 tablespoons finely chopped coriander leaves

Bake onions, garlic and chilli in 5 min in the ghee. Add the cumin and cook briefly. Add peas and broth and bring to a boil. Let simmer for 7-8 minutes or until done. Take the pan from the heat, stir in the cilantro and puree with a hand held immersion blender. Season with salt and pepper.

Lime coriander yogurt (optional)

2 tablespoons finely chopped coriander leavess

 • 250 ml full-fat yoghurt
 • grated zest of 1 lime
 • salt and pepper to taste

Mix everything together.

Serve the soup in bowls or glasses with a scoop or dot of coriander yogurt on top. Garnish with a coriander leaf or basil flowers should your basil plant just happen to be flowering.

Nederlandse versie

 

Hallo,  lieve lezers! Ik ben weer terug op mijn kleine stukje hemel op aarde. Een beetje later dan gepland, omdat ik al weken achter de computer gekluisterd ben werkend aan een spannend nieuw project. Helaas kan ik er op het moment nog niets over vertellen maar ik sta te popelen om het over een paar weken ofzo met  jullie te delen. In elk geval draai ik momenteel nu dusdanig overuren dat ik maar heel weinig tijd heb om door te brengen in de keuken of achter mijn camera. En, aan de ene kant gelukkig maar, omdat we (althans diegenen onder ons die niet de hele tijd achter hun computer gekluisterd zitten….) momenteel gezegend zijn met prachtig weer in Nederland. 

Zo kwam ik ook op het bijgesloten recept omdat het een groot favoriet van mij is, zowel in de winter als zomer. Het is snel, licht maar toch bevredigend, vriendelijk voor de portefeuille, levendig groen en super makkelijk te maken. Je kunt het bovendien met maar een paar kleine aanpassing omhoog of omlaag pimpen zoals jullie kunnen zien op de bijgesloten foto’s. En tot slot is het geschikt voor alle drie de dosha types. Bijgerechten zijn een must om deze soep soul foodie waardig te maken. Zij het über chique Parmezaanse kaas bloemen, een flinke lepel korianderlimoenyoghurt of simpelweg een flinke draai van de pepermolen. Dit keer serveerde ik er knapperige zoete aardappelfrietjes met een pistachio pesto bij. Ik realiseerde me dat ik hier al een eeuwigheid geleden foto’s van een versie van deze soep had gepost, met de beloft het recept later toe te voegen. Wat ik vervolgens totaal ben vergeten! Sorry, dat is mijn Vata vergeetachtigheid die bij tijd en wijlen de kop opsteekt. Maar het leven draait allemaal om 2de (derde en soms zelfs vierde) kansen. Dus beter laat dan nooit, niet waar? 

Doperwten zijn de enige groenten die ik ooit bevroren gebruik omdat ik over het algemeen de smaak van bevroren biologische erwten beter vind dan hun verse vriendjes. Bovendien zijn ook nog het hele jaar door beschikbaar zijn en bespaart het je de tijdrovende klus van het doppen van de verse erwten. Zeker als je soep gaat maken zijn bevroren doperwten een prima keus. In de Ayurveda zijn alle peulsoorten, vers of gedroogd, het beste voor Pitta en Kapha. Maar verse doperwten zijn licht om te verteren en zullen over het algemeen zo af en toe geen  probleem moeten zijn voor Vata. Om hun gasvormende werking te temperen kunnen Vata’s wat asafoetida toevoegen aan de specerijen.

Ik noemde deze soep “Hello and goodbye soup” omdat, als gevolg van mijn zeer strak computer schema, dat precies is waar ik vandaag tijd voor heb. Dus bij deze; Hallo en tot ziens schatjes! Geniet van de soep en ik zie je weer bij de volgende post.

Veel liefs,
Daniëlle

Pittige doperwtensoep met limoenkorianderyogurt

voldoende voor 4 personen als voorgerecht of 15 kleine kopjes/glaasjes

 •  150 gram uien fijngesneden
 • 2 tenen knoflook fijngehakt
 • 1 groene Spaanse peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt (optioneel)
 • 1½ theelepel komijnpoeder (of meer naar smaak)
 • 1 eetlepel ghee
 • 450 gram doperwten
 • 850 ml groentebouillon of water
 • 2 eetlepels fijngesneden korianderblad

 Bak in een middelgrote pan uien, knoflook en Spaanse peper in 5 min in de ghee. Voeg dan de komijn toe en bak nog even mee. Voeg doperwten en bouillon toe en breng aan de kook. Laat 7- 8 minuten koken of tot ze gaar zijn. Neem de pan van het vuur, roer de koriander erdoor en pureer. Breng op smaak met zout en peper.

 

Limoenkorianderyoghurt (optioneel)

 • 2 eetlepels fijngesneden korianderblad
 • 250 ml volle yoghurt
 • rasp van 1 limoen
 • zout en peper

Meng alles door elkaar. Serveer de soep in kommen, kopjes of glazen met een schep of dot van de korianderyoghurt erop. Garneer met een korianderblaadje of basilicumbloemetjes mocht je basilicumstruik toevallig net in bloei staan.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s