Watermelon, red fruit and acai love potion

image

Scroll naar beneden voor Nederlandse versie.

If you’ve read my last post you’ll be happy to know that we can stop make believing it’s summer, cause the real deal has finally arrived! No need to tell you how happy I am with sunshine and blue skies. You probably are equally enchanted. I gratefully made use of this gorgeous weather to pimp up my little balcony. These past two years have been such a frenzy of Soul Food Company activity that I realised my balcony had turned into nothing more than extra storage space (as had my living room, kitchen, hallway and work space by the way….) and that I had not sat in a quiet sunny spot just watching the clouds pass me by for that long. Shame on me! With all my Ayurvedic talk of balance and harmony I had forgotten to, not just talk the talk but also walk the walk. And so, with the help of a dear friend and my sister, I cleaned the place up, got some pretty flower pots and plants at the local garden centre and turned my balcony into a teeny tiny slice of heaven. And heaven has never been this close!

imageSo right now any chance I get I sit on my balcony and drag along any and every friend or neighbour in sight. None of them have complained so far because, obviously, any amount of time spend at my house is accompanied by soul foodie goodies. And if I can help it, plenty of them too! But apart from the fact that my refurbished balcony is seriously rebooting my friendships and neighbourly love it has also proven to be an incredible source of inspiration.

As you know, I love colour and my outside space is filled with pink, red and white hues from hydrangeas, roses and fragrant jasmine. One sunny sunday morning (after my sister had stayed for the night and we had laughed our asses of like we did in the old days when life was still carefree and undemanding) I looked out from my bed at my very attractive flowering plants outside and knew that I wanted to make a breakfast that would match their beauty. In both looks as well as taste. I took to my kitchen and was pleased to find pink watermelon, sweet strawberries and fragrant raspberries in the fridge. I also had some deep purperly red acai berry juice and superb quality organic apple juice left. And so the mixing started…

imageWhat I ended up with was nothing short of a miracle as our smoothie turned out a perfect shade of old fashioned ladies lipstick red (if you know what I mean). Not too flashy in colour but not too pale either. The taste was a weird and unexpected combination of fresh and fragrant but also deeply rich and satisfying thanks to the banana and acai juice that went in it. Mixing the watermelon with the raspberries gave off a subtle rose scent even before I ever put one drop of rosewater into the mix. It was exactly how, in one of my soul foodie dreams, I would have imagined what a hydrangea would taste like. And in yet another one of my never ending food dreams this may just have been the perfect formula for “liquid love” that I had eagerly been working on.

And so today my dear blog reading friends, as I am not able to invite each and every one of you on to my balcony, I share with you this recipe of what I have come to call a love potion. In the hopes that it will inspire you to get in your garden or on that roof terrace or balcony, create your own little (or big, if you are lucky) slice of heaven and share this drink with those near and dear to you. Cause heaven really doesn’t get any better than that!

imageJust like last weeks post this recipe is best for my fiery Pitta friends. Especially this time of the year. The watermelon is super cooling and the rose scent extremely calming for you busy bees. If you know that you are suffering from a Pitta imbalance, for example because you feel really impatient, suffer from heart burn, diarrhea or skin problems now, you may want to leave out the banana. It is said to have a heating vipaka or long term effect on the body which can upset high Pitta. I explained more about vipaka in this post. This is also a fine drink for Vata on a hot summers day, although they might like to drink it as a pick me up healthy snack around three or four in the afternoon rather than for breakfast. As they need something more grounding and substantial to start their days with. For Kapha this drink should remain a treat as the watermelon is high in water content. An element that is already highly represented in the natural make up of sweet Kaphas. Furthermore this smoothie has quite a sweet taste that will increase Kapha even further.

image

Watermelon, red fruit and acai smoothie

For 2 to 3 people

 • 150 grams watermelon in cubes and deseeded
 • 40 grams strawberries
 • 40 grams raspberries plus some extra for garnish
 • 1 small banana
 • 50 ml acai juice
 • 250 ml apple juice
 • Maple syrup to taste
 • Rosewater to taste

Mix everything well in a blender. Pour in pretty glasses and garnish with a raspberry.

Nederlandse versie

Als je mijn laatste post hebt gelezen ben je waarschijnlijk net zo blij als ik ben dat we niet meer hoeven te doen alsof het zomer is. Want de zomer is eindelijk in het land! Ik maakte gretig gebruik van het prachtige weer om mijn balkonnetje een make over te geven. Na 2 jaar in the overdrive te zijn geweest voor The Soul Food Company realiseerde ik me dat, de plek die ooit elke zomer dienst deed als een heerlijk zonnig rustpunt voor mij, inmiddels was gedegradeerd tot extra opslagruimte. (Net als mijn huiskamer, keuken, hal en werkkamer trouwens….). Het was alweer eeuwen geleden dat ik daar in het zonnetje had gezeten starend naar de voorbij drijvende wolkenpartijen. Lekkere Ayurvedische lifestyle coach was ik! Met al mijn mooie praatjes over balans en harmonie in je leven was ik vergeten dat zien leven doet leven. Dus riep ik de hulp in van een goede vriend en mijn lieve zus en samen schrobten en boenden we, haalden we een paar mooie planten en potten bij het tuincentrum en transformeerden we mijn kleine buitenplaatsje tot een waar stukje hemel op aarde. En de hemel was nog nooit zo dichtbij! 

Dus de laatste paar dagen zit ik te pas en te onpas op mijn balkon en nodig vrienden, familie en buren uit om zich bij me aan te sluiten. Tot dusver hebben ze allen gretig mijn uitnodiging geaccepteerd omdat ze weten dat elk bezoek aan mijn huis, binnen of buiten, altijd gepaard gaat met voldoende Soul foodie versnaperingen. Maar naast het nieuw leven inblazen van mijn verwaarloosde vriendschappen en het aanwakkeren van mijn burenliefde blijkt mijn mooi balkonnetje ook nog eens een enorme bron van inspiratie voor te zijn.

Zoals jullie weten ben ik dol op kleur en heb ik dus mijn balkonnetje gevuld met roze en rode tinten van hortensias en rozen en heerlijk geurende delicate witte jasmijn. Op een zonnige zondag werd ik wakker en keek ik vanuit mijn bed uit op de prachtige bloemen op mijn balkon. Mijn zus was die avond blijven logeren en we hadden tot diep in de nacht liggen kletsen en lachen zoals in onze jonge jaren toen het leven nog simpel en ongecompliceerd was. Het oh zo schone aangezicht van de rozen en hortensias maakten dat ik stond te popelen om een ontbijtje te produceren dat hun schoonheid kon evenaren en mijn lieve zus zou verrassen. In mijn koelkast bleek ik nog een stuk watermeloen, zoete aardbeien en geurige frambozen te hebben liggen. Ook had ik nog een restje acaibessen sap en troebele appelsap. En dus sloeg ik, op hoop van zegen, aan het mixen…

Het eindresultaat was een klein wondertje in een glas. Een smoothie in een prachtige oude dametjes lipstick rode kleur, als je begrijpt wat ik bedoel. Niet te fel maar ook niet te zoet. En de smaak… Oh la la. Een verrassende en onverwachtse mix van fris en geurig maar toch ook vullend en rijk door de acai en banaan. De frambozen en watermeloen zorgden samen voor een heel subtiel rozenaroma voordat ik ook nog maar een druppeltje rozenwater aan de smoothie had toegevoegd. Het smaakte precies zoals ik me, in een van mijn vele Soul Foodie dromen, had voorgesteld dat eetbare hortensias zouden smaken. Een andere, zij het enigzins pretentieuse, manier om dit drankje te omschrijven zou “vloeibare liefde” kunnen zijn. Want pretenties of niet, neem een slok en geef me ongelijk…

En dus lieve bloglezende vrienden, aangezien ik jullie niet allen persoonlijk op mijn “new and improved” zonnig balkonnetje kan uitnodigen, deel ik vandaag het recept van deze liefdesdrank met jullie. In de hoop dat het je inspireert om je tuin in, je balkon of terras op te duiken, je eigen klein (of groot) stukje hemel te creeren en dit drankje te serveren aan je geliefden. Want dat, lieve vrienden, is pas echt hemel op aarde! 

Net als mijn blog van vorige week is dit recept speciaal voor mijn vurige Pitta vrienden bestemd. De sappige watermeloen is lekker verkoelend en het rozenwater is heel kalmerend voor deze drukke baasjes. Als je weet dat je last hebt van een Pitta disbalans, bijvoorbeeld omdat je op het moment heel ongeduldig bent, last hebt van zure oprispingen, diarree of huidproblemen dan kun je de banaan ook weglaten. In Ayurvedische termen heeft banaan een verhittend vipaka of langdurig effect op het lichaam en kan dus verhittend zijn voor Pitta. Ik heb in deze blog uitgebreidere uitleg over vipaka. Dit drankje is op zijn tijd ook prima voor Vata maar dan met name in de warmere maanden van het jaar. Drink het dan liever als tussendoortje in de namiddag in plaats van als ontbijt omdat je als Vata waarschijnlijk in de ochtend meer behoefte hebt aan een maaltijd die aardender is. Kapha, drink dit drankje bij hoge uitzondering omdat de watermeloen veel vocht bevat en jij daar al genoeg van hebt van jezelf. En ook aan zoetheid heb je geen gebrek en dus heb je de zoete smaak niet echt nodig.

Watermeloen, rood fruit en acai smoothie

Voor 2 tot 3 personen

 • 150 gram watermeloen zonder pitjes en in blokjes in cubes
 • 40 gram aardbeien
 • 40 grams frambozen plus wat extra ter garnering
 • 1 kleine banaan
 • 50 ml acai pulp of sap
 • 250 ml appelsap
 • ahornsiroop naar smaak
 • rozenwater naar smaak

Mix alle ingredienten goed in een blender tot je een romige smoothie hebt. Schenk in mooie glazen en garneer met een framboos.

 

 

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Watermelon, red fruit and acai love potion

 1. Heel leuk geschreven Danielle, in het Nederlands gaat het je minstens zo goed af!! 🙂 Lijkt me een heerlijk drankje, wat ik als Vata-Pitta zeker eens ga klaarmaken 🙂 Zonder banaan dan maar misschien…? Wens je nog veel liefdesmomenten op je balkon toe xx

   • Volgens mij niet nee, Pitta redelijk in balans momenteel. Dan blijf ik gewoon lekker mijn banaantjes eten iedere dag en zal ik er ook 1 gebruiken bij dit lekkere recept!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s